Чт, 2024-04-25, 00:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:14
Презентували унікальне панно, що зображає стародавню історію міста, у Софії Київській
Інші останні Столичні новини - новини Києва

Художники-реставратори Національного заповідника завершили реставрацію та монтаж керамічного панно Галини Севрук "Місто на семи горбах".

Учора, з нагоди Міжнародного дня музеїв у "Софії Київській" відбулося урочисте відкриття цього витвору мистецтва. Також саме цього дня авторка панно мала б святкувати свій день народження. На жаль, життя скульпторки-монументалістки, керамістки та живописиці Галини Севрук обірвалося у лютому 2022 року. У відкритті взяв участь її син.

Монументальна робота художниці знайшла свій новий дім у будинку Консисторії Софійського архітектурного ансамблю після того, як її у жовтні 2020 року демонтували з фойє готелю «Турист». Композицію розміщено на стіні одного з найкращих залів нещодавно відреставрованої будівлі.

Це остання монументальна робота лауреатки премії Української асоціації незалежної творчої інтелігенції ім. Василя Стуса, премії імені митрополита Андрея Шептицького заслуженої художниця України Галини Сильвестрівни Севрук. Панно має високу художню цінність. На ньому зображені княгиня Ольга та князь Ярослав Мудрий із донькою Анною — королевою Франції, птах Сирин та інші герої стародавньої історії Києва.

На величезному керамічному панно (довжина майже 6 метрів, а висота 2, 8 метрів) зображений прадавній Київ, воно вражає величезною кількістю деталей та постатей, серед яких князь Ярослав Мудрий з донькою Анною, Княгиня Ольга, Агапіт Печерський, літописці, іконописці, зодчі, військові та прості кияни в оточенні величних святинь та храмів.

Художники-реставратори науково-реставраційної майстерні Національного заповідника "Софія Київська" під керівництвом її завідувача, художника-реставратора вищої кваліфікаційної категорії Анатолія Миколайовича Остапчука, виконали низку реставраційних робіт. Зокрема, фрагменти панно ретельно очистили від бруду та пилу. Певна частина керамічних елементів була пошкоджена і потребувала склеювання. Також було проведено маскування дрібних тріщин і западин на поверхні з додержанням фактури. Після цього кожен елемент затонували. А згодом панно змонтували на заздалегідь підготовлену стіну.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 430 | Додав: adminA | Теги: Софія Київська, панно, стародавня історія міста | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]