Пт, 2024-04-19, 17:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:01
Про своє фінансування партії перестали звітувати, - КВУ
Інші останні Політичні новини

Внаслідок змін до законодавства політичні партії фактично перестали звітувати перед НАЗК.

Про це заявив Комітет виборців України.

У Комітеті зазначають, що фінансові звіти за 2020 рік подали лише 59 партій, за I квартал 2021 року – 57 партій із загалом 365 політичних сил, зареєстрованих в Україні. При цьому серед партій, які цьогоріч подали звіт, немає жодної парламентської політичної сили.

Водночас у КВУ підкреслюють, що формально такі дії партій не порушують чинне законодавство, оскільки у квітні 2020 року народні депутати ухвалили зміни до Закону "Про політичні партії в Україні", якими надали партіям легальні механізми для неподання звітів. Зокрема, передбачено, що звіти партій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру мають бути подані після закінчення в Україні карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України.

З моменту ухвалення відповідних законодавчих змін політичні партії фактично перестали звітувати перед НАЗК і така ситуація спостерігається впродовж останніх півтора року. При цьому за оцінкою КВУ наразі не існує жодних об'єктивних причин, які б унеможливлювали подання партіями фінансової звітності.

"Той факт, що партії перестали звітувати перед НАЗК, формально не порушує чинне законодавство, однак руйнує саму ідею державного фінансування. Парламентські партії продовжують отримувати кошти з бюджету, однак не звітують про їх витрачання. Фактично партії поставили себе у привілейоване становище, запровадивши відповідні законодавчі зміни", – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

"Особливо резонансно ситуація виглядає на фоні можливого рекордного збільшення коштів, які виділяються парламентським партіям з Державного бюджету України. У 2022 році на статутну діяльність партій планується виділити рекордні 880 млн грн, що пов'язано зі збільшенням мінімальної заробітної плати в Україні. Подальше зволікання із поданням фінансових звітів поставить під сумнів принципи, закладені в ідеї державного фінансування партій", – додав О. Кошель.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 640 | Додав: adminA | Теги: Звіт, фінансування, Партії, КВУ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]