Сб, 2024-04-20, 15:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:34
Проблеми з тиском на бізнес з боку податкової і митниці Тігіпко визнає
Інші останні Економічні новини

Віце-прем'єр-міністр - міністр соціального розвитку України Сергій Тігіпко вважає, що бізнес не відчуває реального полегшення не тому, що погане законодавство, а тому, що у влади є проблеми з його імплементацією.

"Чому сьогодні немає необхідних результатів? Немає комплексності. І найголовніше - проблеми з імплементацією... Крім законодавчих речей, які ми багато в чому змінили, є ще конкретна практика. І Doing Business, коли дає свої висновки, дивиться саме на реалізацію", - зазначив віце-прем'єр в інтерв'ю ZN.UA.

Як приклад Тігіпко навів введення автоматичного повернення ПДВ: "Але якщо податкова служба буде під всілякими приводами і навіть без них відмовлятися приймати звіти, а потім на цій підставі не буде повертатися ПДВ, толку не буде".

"Це не я фіксую. Це фіксують роботодавці, які приходять і кажуть про існування цієї проблеми. Сьогодні їм ще кажуть: заплати податок на прибуток у такому-то обсязі і тобі повернуть стільки-то ПДВ. Це теж неправильно. Такими діями ми своїх же експортерів тиснемо", - підкреслив віце-прем'єр.

"Ви можете зробити дуже хороше законодавство, але якщо вас змушують платити неофіційну винагороду за кожен контейнер на митниці, і бізнес про це говорить, то в дослідженні Світового банку вам ніколи не поліпшать показники. Тому що є декларації на папері, а є погана реальність. Через ці погані реалії ми і страждаємо... В даному випадку я слухаю не адміністраторів, а реальний бізнес. Якщо вони про це говорять, то нам потрібно слухати, робити належні висновки і швидко виправляти ситуацію. А заколисувати себе доповідями про те, що негативу немає, сліпо довіряючи їм, ми не повинні", - сказав Тігіпко.

Крім того, Сергій Тігіпко заявив, що не займається лобіюванням у владі питань, як-небудь пов'язаних з його бізнес-інтересами. "Я нічого не лобіюю взагалі щодо свого бізнесу. Мій бізнес зараз має заборону на роботу з державним сектором", - заявив Тігіпко.

"Якщо ми виробляємо вагони, то державні підприємства у нас вагони не купують. Якщо банк видає кредити, то він не працює з державними підприємствами і не обслуговує їх. Та ж страхова компанія в цьому році ненавмисно виграла якийсь тендер по "Артеку", але за моєю ініціативою цей тендер був скасований і моя компанія не бере в новому участі. Тому дорікнути мені в тому, щоб я підходив до державних грошей... Ніколи не мав бажання працювати з будь-яким державним оператором", - пояснив віце-прем'єр.

До речі, раніше Тігіпко пояснив, що автоматичне відшкодування ПДВ не працює через недосконалість Податкового кодексу.

Раніше повідомлялось, що у 2012 році Сергій Тігіпко має намір зосередитися насамперед на реформі трудових стосунків, легалізації ринку праці і заробітних плат, захисті прав дітей і змінах в податковому законодавстві .

Бізнес, навіть при владі, ще довго не зможе себе захистити, вважає Тігіпко

Навіть великому бізнесу не вдається домогтися захисту прав своєї власності в Україні, і тому він йде на Кіпр. "Саме в цьому - не виходить пролобіювати. І не вийде ще досить довго", - вважає Тігіпко.

Ситуація, коли чи не всі керуючі компанії українських олігархів зареєстровані на Кіпрі виправдовується тим, що в Україні слабке законодавство, яке не захищає права власності великого бізнесу, навіть що належить владі.

"Чим Кіпр цікавий? Чому туди йде російський, український бізнес? Там працює англійське право. Там зовсім інші, набагато надійніші умови із захисту власності і, зокрема, міноритарних акціонерів, - говорить Тігіпко. - Поки ми не створили кращих умов, не повинні викручувати руки нашому бізнесу. Багато інвесторів не хочуть укладати угоди в юрисдикції України - вони хочуть, щоб це було англійське право. Тому що нашому праву, правоохоронним органам і судовим інстанціям вони не вірять".

На питання, невже навіть найбільший бізнес, настільки глибоко зріднений з владою, не може пролобіювати нормальний захист своїх прав власності, Тігіпко відповів:

"Саме в цьому - не виходить пролобіювати. І не вийде ще досить довго. Якби ви володіли компанією, яка коштувала б, наприклад, 10 млн дол, невже ви тут її зареєстрували б, повіривши владі, що завтра не виникне жодних проблем? Отак думає і кожен бізнесмен, який цілком обґрунтовано побоюється рейдерства, незрозумілих судів, наїздів силових міністерств і відомств. Тому він намагається убезпечити свою власність. Причому навіть якщо нам удасться ухвалити необхідні закони, створивши в Україні найкращі юридичні умови, все одно бізнес не відразу повірить. Тому що немає ще практики відповідної - в адміністраціях і судах, правоохоронних органах та інших інстанціях".

Раніше Тігіпко, що Кіпр не ввійде до переліку класичних офшорних зон, які планується оподатковувати.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1005 | Додав: adminA | Теги: митниці, бізнес, Тігіпко, тиском, боку податкової, проблеми | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]