Пт, 2024-03-29, 08:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:03
Проєкт посиленої резолюції щодо ситуації в Криму Комітет Генасамблеї ООН підтримав: про що в ній йдеться
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Комітет Генасамблеї ООН підтримав проєкт посиленої резолюції щодо ситуації в Криму: Про що в ній йдеться

У грудні за резолюцію будуть голосувати на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН

У середу, 18 листопада, Третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН схвалив проєкт вже п'ятої поспіль, оновленої і посиленої резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна". Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

Згідно з повідомленням, документ підготовлено на основі двох останніх доповідей Генерального секретаря ООН, представлених на вимогу Генасамблеї, в яких задокументовані численні факти масових порушень прав людини на окупованих територіях.

Відомо, що ключовими елементами оновленого проєкту резолюції стали заклик до міжнародного співтовариства до посилення взаємодії, зокрема у рамках міжнародних платформ, задля тиску на РФ з метою змушення її до виконання міжнародних зобов'язань як держави-окупанта.

Зокрема, особливу увагу приділено питанню кваліфікації "органів" на тимчасово окупованих територіях України як "окупаційної влади Російської Федерації".

Як зазначається, резолюція констатує продовження Росією протиправної діяльності згідно міжнародного гуманітарного права, що включає переселення російських громадян на півострів та примусову зміну громадянства з метою модифікації демографічного складу населення.

У МЗС розповіли, що серед інших важливих положень цьогорічного проєкту є заклик до припинення кримінального переслідування за ухилення від військового призову, засудження триваючої безкарності за випадки насильницьких зникнень та констатація ролі ФСБ РФ у задокументованих випадках тортур.

Окрім цього, документ привертає увагу до системних політичних репресій проти кримськотатарського народу, чергових необґрунтованих суворих вироків політичним в’язням, переслідування Православної церкви України в Криму, переслідування журналістів, зокрема громадянських, використання пандемії для здійснення подальшого наступу на права людини.

Таким чином резолюція вимагає від РФ негайно припинити грубі порушення прав людини та забезпечити безперешкодний доступ міжнародним правозахисним механізмам, включно з Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні і Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ, на територію тимчасово окупованого півострова.

Також МЗС України закликає усіх держав-членів ООН підтримати резолюцію під час голосування на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН в грудні.

Нагадаємо, раніше міністр зовнішньої політики Дмитро Кулеба заявив, що у 2021 році Донбас і Крим будуть серед пріоритетів шведського головування в ОБСЄ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 622 | Додав: adminA | Теги: ситуація, Комітет Генасамблеї ООН, Крим, проєкт посиленої резолюції | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]