Пт, 2024-03-29, 16:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:44
Радовану Караджичу суд в Гаазі збільшив термін до довічного ув’язнення
Інші останні Новини Європейського Союзу

Суд в Гаазі збільшив термін Радовану Караджичу до довічного ув’язнення

Міжнародний залишковий механізм ООН для кримінальних трибуналів збільшив термін ув’язнення колишньому лідеру боснійських сербів Радовану Караджичу від 40 років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

Як повідомляє агентство Associated Press, Караджич майже не відреагував на те, як головуючий суддя зачитав у середу вирок, який означає, що 73-річний колишній боснійський командувач проведе решту свого життя за гратами.

Суд визнав, що попередній 40-річний вирок Караджичу був занадто м'яким, зважаючи на масштаб і "систематичну жорстокість" злочинів.  Після оголошення вироку у залі суду прозвучали оплески.

Окремо судді відхилили апеляцію звинувачення проти виправдання Караджича за другим звинуваченням у геноциді, що стосувались його ролі у різанині в Сребрениці 1995 року.

Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії у 2016 році засудив 72-річного Караджича за звинуваченням у геноциді і 9 інших звинуваченнях.

Зокрема, судді визнали, що артилерійські обстріли при облозі Сараєво, яка закінчилася у листопаді 1995 року і призвела до загибелі 10 тисяч осіб, не могли відбуватися без участі Караджича.

Суд також визнав кримінальну відповідальність Караджича в геноциді мусульман у Сребрениці, коли в ході різанини 1995 року було знищено 8 тисяч мусульманських чоловіків і хлопчиків.

Радован Караджич був лідером сербських сепаратистів, що жили у Боснії та Герцеговині. У 1992-1996 роках він очолював Республіку Сербську, що заявила про незалежність від Боснії.

Після Дейтонських угод 1996 року Караджич був змушений піти у відставку та 13 років перебував у розшуку.

Його було заарештовано у 2008 році у Белграді, де він жив під ім’ям Драгана Дабича та займався медичною практикою. У жовтні 2009 року Міжнародний кримінальний суд у справах колишньої Югославії остаточно відмовив йому в імунітеті.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 871 | Додав: adminA | Теги: Радован Караджич, Суд, довічне ув’язнення, гаага | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]