Ср, 2024-04-24, 19:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:08
РЄ критикує політично залежні суди в Україні. Київ не згоден
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Вчора комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг оприлюднив доповідь про ситуацію в Україні. Документ присвячений проблемам в системі судоустрою та прояву насильства щодо затриманих, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Комісар підкреслив, що поінформований про факти незаконного впливу на суддів. Офіційний Київ у коментарі до доповіді не погодився з багатьма наведеними зауваженнями, називаючи їх необґрунтованими.

Доповідь Томаса Хаммарберга, велика частина якого присвячена ситуації у судовій системі Україні, містить чимало критики на адресу української влади. "В українському суспільстві вважають, що судді не захищені від тиску ззовні, в тому числі і від політично мотивованого", - значиться в преамбулі документа.

Мандат комісара зобов'язує його говорити про загальні тенденції, а не про конкретні випадки, в зв'язку з чим інформації про справу екс-прем'єра Юлії Тимошенко в 20-сторінковому документі немає. Проте комісар кілька разів згадав про незаконний вплив влади на діяльність судової системи, у тому числі - на роботу Конституційного суду (КС).

"Надійшли відомості, що відставка чотирьох суддів КС в 2010 році відбулася в результаті тиску з боку виконавчої влади", - зазначив пан Хаммарберг, нагадавши, що після призначення нових суддів КС прийняв рішення про повернення Конституції 1996 року, тим самим істотно розширивши повноваження президента Віктора Януковича.

Окремий блок доповіді присвячений проблемам в роботі Вищої ради юстиції (ВРЮ). Принципи формування цього органу, на думку комісара, "не відповідають міжнародним стандартам" - в Раді Європи (РЄ) наполягають, що не менше половини місць у ВРЮ повинні бути відведені чинним суддям.

"Комісар особливо стурбований повідомленнями про сильний вплив прокуратури та виконавчої влади на суддів за допомогою їх представників у ВРЮ. Були випадки, коли ВРЮ порушував дисциплінарне провадження за ініціативою представників генеральної прокуратури стосовно суддів, які не підтримують позицію державного обвинувачення", - сказав Томас Хаммарберг.

Необхідно зазначити, що текст доповіді комісара задовго до публікації був переданий українській стороні для коментарів. У розпорядженні газети є відповідь Києва за підписом урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Валерії Лутковської. За інформацією "КоммерсантЪ-Украина", Україні передала цей документ в Страсбург в останній момент - усього за два дні до публікації звіту.

Теза про вплив Генеральної прокуратури (ГПУ) на ВРЮ опинився в числі тих, що викликали заперечення пані Лутковської. "Висновок необгрунтований ... Непідтримка сторони обвинувачення не тягне за собою дисциплінарної відповідальності судді", - заявила вона, підтвердивши свої слова нормами законодавства.

Пан Хаммарберг навів один з занепокоївшись його прикладів, коли заступник генпрокурора Михайло Гаврилюк ініціював дисциплінарне провадження стосовно суддів Верховного суду в період зміни керівництва НД Валерія Лутковська привела виправдання цього факту: "Гаврилюк увійшов до складу ВРЮ як висуванець конференції працівників прокуратури (а не в якості заступника голови ГПУ) ... У зв'язку з цим виконання Гаврилюком функцій члена ВРЮ не може розцінюватися як незаконний вплив прокуратури на діяльність суду", - вважає урядовий уповноважений.

У доповіді приділяється увага й іншим системним порушенням прав людини в Україні - наприклад, некоректного поводження з затриманими, яке, на думку комісара, викликане "почуттям безкарності" співробітників міліції. Документ відзначає невдоволення РЄ дуже тривалими термінами розслідування кримінальних справ і практикою необґрунтованих досудових арештів. "Попереднє затримання повинно бути виключною мірою", - вважає комісар.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Ніна Карпачова у бесіді з "КоммерсантЪ-Украина" заявила, що згодна з більшістю положень доповіді Томаса Хаммарберга.

"Я поділяю стурбованість комісара системними проблемами у недотриманні прав людини в Україні. Але я хочу зазначити, що Україна стала на шлях виконання своїх зобов'язань перед Радою Європи, і я не можу уявити, щоб ми пішли іншим шляхом", - заявила омбудсмен, зазначивши , втім, що не хотіла б коментувати тези про вплив влади на судову систему, оскільки ці пункти доповіді викликані суб'єктивним "сприйняттям паном Хаммарбергом ситуації в країні".

Іншої думки дотримуються в опозиції, де політичну проблематику вважають основоположною в питанні дотримання прав людини. "До тих пір, поки представники опозиції будуть у в'язниці, загальна ситуація з правами людини в Україну буде залишатися незмінною", - упевнений перший заступник глави парламентського комітету з питань прав людини Віктор Таран (фракція "БЮТ-Батьківщина").


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1032 | Додав: adminA | Теги: РЄ критикує політично залежні суди | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]