Пт, 2024-03-29, 13:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:21
Рішення Анкари щодо бурових робіт біля берегів Кіпру ЄС і Греція засудили
Інші останні Новини Європейського Союзу

ЄС і Греція засудили рішення Анкари щодо бурових робіт біля берегів Кіпру

ЄС і Греція засудили рішення Туреччини провести бурові роботи у винятковій економічній зоні Кіпру і закликали Анкару припинити незаконну діяльність у східному Середземномор’ї.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяви європейської зовнішньополітичної служби і МЗС Греції.

"Ми висловлюємо серйозну стурбованість у зв'язку з оголошеним Туреччиною наміром здійснювати бурову діяльність у виключній економічній зоні Кіпру. Ми настійно закликаємо Туреччину проявляти стриманість, поважати суверенні права Кіпру в його виключній економічній зоні та утримуватися від будь-яких таких незаконних дій, на які Європейський Союз відреагує належним чином і в повній солідарності з Кіпром" - наголосила високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні.

Туреччина у п'ятницю вранці направила буровий корабель "Фатіх" з трьома суднами підтримки та фрегатом зі свого південного порту Анталія в напрямку морської зони в 60 кілометрах від західного прибережного міста Пафос в межах континентального шельфу Кіпру в порушення суверенних прав острівної держави.

Згідно з навігаційним повідомленням, виданим Анкарою, "Фатіх" буде проводити розвідувальні роботи на північний захід від району, де, за даними Афін і Нікосії, зустрічаються континентальні шельфи Греції та Кіпру.

Проте в п'ятницю залишалося незрозумілим, чи почне "Фатіх" операції в цьому конкретному районі або десь поблизу.

"Ми засуджуємо рішення Туреччини провести незаконне буріння у виключній економічній зоні Республіки Кіпр" - заявили в МЗС Греції.

У відомстві закликали Анкару негайно припинити незаконну діяльність, поважати невід'ємні права суверенного Кіпру, утримуватися від подальших дій, що підривають стабільність в регіоні, і відновити переговори про справедливе і життєздатне вирішення кіпрської проблеми.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 863 | Додав: adminA | Теги: бурові роботи, берег Кіпру, ЄС і Греція, Анкара | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]