Чт, 2024-03-28, 19:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:15
Рішення про ексгумацію останків Франко ухвалив уряд Іспанії
Інші останні Новини Європейського Союзу

Уряд Іспанії ухвалив рішення про ексгумацію останків Франко

Іспанський уряд затвердив мирову угоду щодо ексгумації тіла Франциско Франко, згідно з якою надав його родині 15-денний термін для вибору нового місця перепоховання.

Про це повідомляє El Periodico.

Якщо родина не ухвалить рішення в зазначений термін, уряд сам обере нове місце для захоронення останків диктатора.

Уряд Санчеса вирішив перенести останки диктатора Франсиско Франко з фінансованого державою мавзолею у монементальному комплексі "Долина полеглих" минулого року. Причина – уряд вважає, що меморіал має бути місцем пам'яті про громадянську війну, а не прославляти диктатуру.

У вересні рішення перенести останки Фрнако схвалив іспанський парламент. Кілька нащадків Франко висловили свій "твердий і одностайний" опір ексгумації. Тисячі ультраправих протестували проти виносу останків Франко з мавзолею.

У листопаді в Іспанії арештували снайпера, що хотів вбити прем’єра за ексгумацію Франко.

Мавзолей, відкритий самим Франко в 1959 році, розташований в католицькій базиліці на схилі пагорба, де також похований засновник іспанської фашистської партії "Фаланга" Хосе Антоніо Прімо де Рівера. Довгий час "Долина полеглих" була місцем паломництва ультраправих груп в Іспанії.

Загальнодержавний закон про "історичну пам'ять", прийнятий в Іспанії в 2007 році, вимагає поступової заміни символів, пов'язаних з жорстоким правлінням Франко.

У громадянській війні в Іспанії загинули 500 тисяч комбатантів і цивільних осіб. Під час правління Франко в 1939-1975 роках десятки тисяч його опонентів були вбиті або ув'язнені.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1038 | Додав: adminA | Теги: ексгумація останків Франко, уряд Іспанії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]