Сб, 2024-04-20, 05:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:15
Росія хоче фінансово узалежнити від себе Україну
Інші останні Економічні новини

Україна може отримати кредит від "Сбербанку" Росії, якщо не домовиться з МВФ про отримання чергового траншу, заявив учора глава "Сбербанку" Герман Греф, повідомляє Олександр Панченко в статті "Гроші замість МВФ дає Росія" в газеті "Сегодня". "Поки що звернення з боку українського уряду не було, але якщо воно буде, ми розглянемо і спробуємо допомогти", - сказав Греф.

Як роз'яснив прес-секретар Кабміну Віталій Лук'яненко, "Сбербанк" - не єдиний банк, який пропонує нам у борг. "До уряду звертаються провідні банки Європи та світу, обіцяють позичити дуже великі суми, - каже Лук'яненко. - Але привабливість комерційних кредитів набагато менша, ніж позики МВФ, тому що істотно вищий відсоток річних (у МВФ менше 5%, у комбанків від 10%). Крім того, наш бюджет розрахований без витрачання траншу МВФ, і для нас принципові навіть не самі гроші, а співпраця саме з Фондом і використання його коштів не на проїдання, а на модернізацію економіки".

За словами президент-голови правління Сбербанку Росії Германа Грефа, банк зараз активно працює з Міністерством фінансів України щодо залучення фінансування на борговому ринку, пише Руслан Кисляк в статті "Сбербанк посуне МВФ" для газети "Экономические известия". Упевненості росіянам надають безрезультатні переговори української сторони з міжнародними кредиторами. Так, минулого тижня урядова делегація вкотре перебувала у Вашингтоні для переговорів з керівництвом з МВФ, однак остаточного рішення сторони так і не дійшли.

Разом з тим, попереджають експерти, згортання співпраці з МВФ може коштувати надто дорого. Адже в разі неотримання грошей від фонду для країни стане практично неможливим отримання кредитів від Світового банку і ЄБРР, які також досить дешеві і довгострокові. Разом з тим, каже керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко, у разі отримання грошей від "Сбербанку" уряд зможе утримати ціни на газ для населення та бізнесу на незмінному рівні, що дещо знизить соціальну напруженість в суспільстві.

Хоча з економічного погляду вимога МВФ щодо необхідності підвищення цін на газ виглядає абсолютно виправданою, і рано чи пізно це доведеться зробити. Отримання ж кредиту від "Сбербанку Росії" може означати подальше поглиблення дисбалансів у бюджетній сфері протягом тривалого періоду.

Відмова від співробітництва з МВФ, додає аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець, ставить Україну під загрозу дефолту в 2012-2013 роках, і радикально знижує її інвестиційну привабливість. А зростання боргів перед Росією створює ризики втрати економічної незалежності. "Плюсів від співпраці з "Сбербанком Росії" немає, крім того, що Україна отримає "живі" гроші. Мінусів же дуже багато - як політичні ризики, так і висока вартість грошей", - зазначає співрозмовник "Экономические известия". Крім того, Україні в такому випадку практично гарантовано негативне ставлення з боку більшості західних інвесторів, зокрема тих, хто вже інвестував в Україну.

Мало того, попереджає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, на додачу до економічних вимог для отримання позик Україну можуть "ощасливити" низкою політичних умов, наприклад необхідністю вступу до Митного союзу або участі російського "Газпрому" в управлінні українською газотранспортною системою. Лише в такому випадку Україна зможе розраховувати на прийнятну ціну російських кредитів. І судячи з того, що український уряд не поспішає позичати на зарубіжних майданчиках під 10% річних (а така можливість теоретично існує), це дає росіянам право сподіватися на успіх свого задуму.

Проте, вважають експерти, сподіватися на занадто ліберальні умови за російськими позиками не варто. Процентні ставки за кредитами "Сбербанку Росії" будуть, швидше за все, на рівні 8,5-9,5%, тобто близькими до поточних середнім ставок дохідності за українськими єврооблігаціями, вважає Микола Івченко. Також, швидше за все, "Сбербанк" зажадає якийсь заставу або гарантію за даними кредитами. Для порівняння, Україна отримувала кредити від МВФ на значно вигідніших умовах. Так, ставка за останнім траншу, отриманого в грудні 2010 р., становила близько 3-4% річних.

Разом з тим, вважає експерт, якщо Україна не отримає кредиту МВФ, то кредит від "Сбербанку" буде єдиним джерелом підтримки стабільності платіжного балансу, незважаючи на більш високу ставку за кредитом і можливі політичні вимоги з боку росіян. Інакше - доведеться йти на девальвацію гривні з усіма можливими наслідками цього. "А ресурсів для погашення цього року 2,8 млрд дол за раніше виданими кредитами МВФ, а також 2 млрд дол від російського ВТБ в даний момент у країни не так багато. До цього потрібно додати можливий негативний платіжний баланс країни в 2012 р., що буде тиснути на золотовалютні резерви НБУ", - констатує Микола Івченко.

При цьому, каже керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин, отримання російських кредитів зовсім не відкидає співпраці з МВФ. Тому навряд чи варто очікувати охолодження відносин України з міжнародними фінансовими організаціями. Водночас МВФ як кредитор має можливість контролювати виконання Україною взятих на себе зобов'язань. І якщо такий контроль буде неможливий в майбутньому з боку міжнародних кредитних організацій, то певне гальмування у відносинах може статися.

Аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що пропозиція "Сбербанку" свідчить про те, що переговори по газу з Росією затягнуться ще на 2-3 місяці, й Україні знадобляться-таки гроші і для повернення в березні частини боргів МВФ, і для розрахунку за газ. "Росіяни розуміють, що вони не єдині кредитори, тому така позика може мати низький відсоток, але супроводжуватися додатковими умовами (наприклад, віддати в заставу активи "Нафтогазу"- підземні сховища газу або ГТС)", - вважає експерт. А на думку міністра ПЕК тіньового Кабміну Олександра Гудими, дії "Сбербанку" узгоджені з урядом РФ: "Вони обплутують нас боргами, а Кабмін, швидше за все, погодиться, адже платити за отриманий в лютому газ може й не буде чим", пише газета "Сегодня".

Відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом" загострилися. Вчора російська монополія спробувала перекласти провину за зрив постачань газу в Італію на Україну. В "Газпромі" заявили, що Україна відбирає вдвічі більше, ніж законтрактувала. В українській монополії звинувачення відкидають. А експерти вважають, що заяви "Газпрому" - це спроба посварити Україну з Євросоюзом і позбавити її підтримки на "газових" переговорах, пишуть Олег Гавриш, Олександр Чорновалов і Дмитро Бєліков у статті "Газпром" обчислює обсяг" в газеті "КоммерсантЪ-Украина".

Вчора в прес-службі російського "Газпрому" повідомили, що в даний час добовий відбір газу здійснюється Україною з розрахунку 60 млрд кубометрів на рік, що майже вдвічі більше за законтрактований обсяг. Ця заява була зроблена на тлі звинувачення європейських контрагентів "Газпрому" в зниженні постачань російського газу.

Заяви "Газпрому" викликали занепокоєння у керівництва НАК "Нафтогаз Україна". У прес-службі української монополії вчора заявили, що обсяг відбору імпортного газу Україні відповідає рівню, визначеному в контрактах з російською компанією. У "Нафтогазі" підкреслили, що обсяги і графік поставок російського газу в європейські країни відповідає контрактам, підписаним з "Газпромом". Заяву про те, що в підземних газосховищах України вже нагромаджено достатню кількість природного газу для проходження опалювального сезону, прем'єр-міністр Микола Азаров зробив ще в червні минулого року. Він зазначив, що паливо було придбано заздалегідь за прийнятною ціною.

Як розповіло високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго, заяви "Газпрому" пов'язані з принциповою позицією України в газових переговорах. "Ми чітко стоїмо на тому, що газотранспортний консорціум, який є умовою зниження ціни на газ, має бути створений на трьох разом з європейськими партнерами. Саме для того, щоб він був реалізований в такому форматі, ми і запросили до участі в переговорах представників Єврокомісії, що напевно не влаштовує російську сторону", - заявив співрозмовник "КоммерсантЪ-Украина".

У середу Юрій Бойко повідомив, що Україна направила листа комісару ЄС з питань енергетики Гюнтеру Еттінгеру, запросивши Єврокомісію до участі в переговорах з Росією щодо зниження ціни газу. В "Газпромі" заяви українського Міненерго не коментують.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима ("БЮТ-Батьківщина") вважає, що Росія своїми заявами знову намагається погіршити відносини Євросоюзу та України. "Вони прагнуть зробити все, щоб у Єврокомісії з'явилися претензії до України. Як тільки це станеться, можна нав'язати будь-які умови контрактів, навіть найбільш невигідні для нас", - погоджується його колега по комітету Сергій Пашинський ("БЮТ-Батьківщина").

Нагадаємо, схожа ситуація склалася в кінці 2008-го - на початку 2009 року. Тоді "Газпром" знизив обсяг прокачування газу через територію України, звинувативши в скороченні постачань "Нафтогаз". В результаті під тиском країн Євросоюзу, які припинили отримувати природний газ, Україна була змушена підписати угоду про постачання палива на умовах "Газпрому".

Втім, поки що заяви "Газпрому" найпевніше так і залишаться елементом інформаційної боротьби, кажуть експерти. "Для того щоб довести, що Україна дійсно відбирала більше газу," Газпрому "доведеться пред'явити серйозні аргументи. Якби вони були, вважаю, заяви російської компанії були б набагато жорсткіші", - зазначає головний інвест-стратег фінансової групи БКС Максим Шеїн.

Розвиток ситуації багато в чому буде залежати від того, як довго триватимуть холоди. За словами директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, контракти на поставки газу в Україну передбачають, що якщо щомісячний відбір палива українською стороною перевищить зафіксований в контракті на 6%, то "Нафтогаз" буде оштрафований. Якби Україна не використовувала газ із ПСГ, то, за нинішніх обсягів споживання, перевищила б законтрактований обсяг у півтора разу. Але якщо продовжувати покривати дефіцит з власних запасів за нинішнього обсягу споживання, то до кінця опалювального сезону рівень газу в сховищах може впасти нижче технологічного мінімуму.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1161 | Додав: adminA | Теги: Росія хоче фінансово узалежнити від | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]