Пт, 2024-04-19, 04:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:47
Росія повинна відшкодувати збитки за радянську окупацію Естонії - естонський міністр
Інші останні Новини Європейського Союзу

Естонський міністр: Росія повинна відшкодувати збитки за радянську окупацію Естонії

Естонія повинна офіційно вимагати від Росії відшкодувати збитки за радянську окупацію.

Про це написав міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу в газеті Eesti Päevaleht.

"Ми відзначаємо річницю Тартуського світу. Ми з відданістю згадуємо про сміливість естонських солдатів і дипломатів, які будували свою державу. Для Естонії мирний договір, по суті, закінчився перемогою. Друга стаття мирного договору, згідно з якою Росія назавжди відмовляється від своїх привілеїв щодо Естонії, дійсна і зараз", - вважає Рейнсалу.

Тартуський мир - це не просто "якесь історичне питання", підкреслює міністр.

"Дотепер конституційно діє і визначена в Тартуському мирному договорі лінія державного кордону, до укладення між країнами інших домовленостей. У той же час, нещодавно були озвучені питання, що викликають занепокоєння, з приводу правової спадкоємності в зв'язку з Тартуським мирним договором", - пише він.

"По-перше, питання про права нащадків оптантів. Право на оптацію виходило з мирного договору. Проте, питання абхазьких естонців до сих пір не вирішено", - зазначив Рейнсалу, закликавши до "здорового тлумачення" Тартуського мирного договору.

"Ті, хто сьогодні вимовляють святкові промови про важливість Тартуського миру, не повинні забувати, що правова наступність не може бути вибірковою. Радянський Союз окупував Естонію, порушивши саме Тартуський мир. Його правонаступниця Росія повинна це визнати, і за фактом вона, виходячи з міжнародного права, зобов'язана відшкодувати заподіяну нею шкоду", - переконаний Рейнсалу.

За його словами, Естонії сьогодні слід ще раз підтвердити, що у її зовнішньополітичних інтересах - керуватися при розгляді питання про кордон діючої другої статті Тартуського миру і дією правової спадкоємності.

"Пам'ятаючи про деякі практичні проблеми, що виникли, ми повинні офіційно заявити про це Росії, світовій громадськості і самим собі", - додав він.

Нагадаємо, у посольстві РФ в Естонії раніше заявляли, що Москва не ратифікує прикордонний договір з Естонією через "русофобію" Таллінна.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 890 | Додав: adminA | Теги: радянська окупація Естонії, збитки, Росія, естонський міністр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]