Пт, 2024-04-26, 12:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:48
Розслідувач Bellingcat - російське ГРУ може бути причетним до вибухів на військових складах в Україні
Інші останні Кримінальні новини

Розслідувач Христо Грозєв повідомив, що у Bellingcat вважають російське ГРУ причетним до вибухів на складах боєприпасів в Україні у 2014−2015 роках.

Журналіст повідомив про це в етері Еспресо.TV.

«Спочатку треба поглянути чисто аналітично і сказати, якщо Росія, якщо ГРУ (Головне управління Генштабу Збройних сил РФ або Головне розвідувальне управління — ред.) робило це у країнах Європейського Союзу, з якими вони перебувають у стані неформальної війни, то чи є взагалі шанс, що вони не робили цього в Україні, де вже доведено, що в них була агентурна мережа, і триває війна? Тобто аналітичний висновок може бути один: так, вони робили спроби підривів в Україні також», — заявив Грозев.

Розслідувач додав, що враховуючи останню інформацію щодо методики підготовки вибухів у Чехії та Болгарії, у Bellingcat зробили висновок: Росія може бути причетна до вибухів на військових складах в Україні у 2014−2015 роках.

«Почерк достатньо стандартний і повторюється у кожному з вибухів. Вони завжди привозили з собою детонатори дистанційного керування з електричною зарядкою. Тобто могли активувати детонатор пізніше, здалеку з мобільного. Але завжди спочатку вони спричиняли на складах пожежу. І під час пожежі залучали детонатор, щоби це скидалося на просту пожежу. Так робили в усіх випадках зі складами», — повідомив журналіст.

17 квітня Чехія заявила про висилку 18 російських дипломатів, пов’язаних із російськими спецслужбами. Причиною таких заходів стала підозра у причетності Головного управління Генштабу Росії до вибухів складів боєприпасів у Врбетіце у 2014 році.

Зброя, що зберігалася на складах, могла призначатися для поставок в Україну у розпал російсько-української війни, писали чеські ЗМІ.

Розслідувачі Bellingcat зазначали, що вибухи в чеському Врбетіце у 2014 році були частиною операції ГРУ Росії, метою якої було підірвати можливості України щодо закупівлі зброї й боєприпасів, необхідних для оборони у війні на Донбасі.

Також поліція Чехії оголосила в розшук двох осіб, які в жовтні 2014 року в'їхали в країну з паспортами громадян Росії на імена Олександр Петров і Руслан Боширов і пробули там п’ять днів до першого вибуху у Врбетіце.

Вони ж, за даними британських спецслужб, причетні до отруєння бойовою отрутою Новачок колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в березні 2018 року в британському Солсбері.

Журналісти-розслідувачі з Bellingcat з’ясували, що «Петров» і «Боширов» є працівниками підрозділу № 29155 ГРУ Олександром Мішкіним і Анатолієм Чепігою.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 656 | Додав: adminA | Теги: військові склади, розслідувач Bellingcat, вибухіи, російське ГРУ, україна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]