Чт, 2024-03-28, 14:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:09
Розслідувати порушення на 87 окрузі та провести перевибори вимагає Івано-Франківська облрада
Інші останні Політичні новини

Сьогодні, 6 квітня в Івано-Франківській обласній раді відбулося позачергове засідання, де прийняли звернення щодо порушень чинного законодавства України під час виборів та підрахунку голосів у окрузі №87.

Як зауважив заступник голови облради Микола Палійчук, підрахунок голосів у окрузі № 87, неможливо назвати проявом безпосередньої демократії, а самі вибори – вільними та демократичними.

«Для партії "За майбутнє" та самого Олександра Шевченка цей мандат вже непотрібний. Бо прийняти його після всіх подій було б ганьбою. Так само буде ганьбою для того, хто його візьме. Цей мандат стане впоперек горла. Ми знаємо, як все відбувалося, і будемо вимагати розслідування. Нам не так важливо, щоб за це звернення проголосували. Нам важливо, щоб громадськість почула правду про фальсифікації, тиск вищих посадових осіб на ОВК, погрози, шантаж на 87 окрузі. Фактично, це є призначенням, а не виборами народного депутата України. І очевидно екс-очільник області Голубоша не хотів брати у цьому участь, тому його звільнили саме у день виборів» - резюмував Палійчук.

Його підтримали колеги по фракції, закликавши депутатів проголосувати за звернення до президента України, Верховної ради та керівників правоохоронних органів.

Натомість депутат від «ЄС» Роман Ткач дорікнув депутатам від «За майбутнє» нечесною грою. Мовляв, порушення було не тільки після проведення виборів та підрахунку, а ще під час процесу.. Але про це у зверненні немає ні слова. Також Ткач пригадав представникам «Батьківщини», що Юлія Тимошенко підтримала менш рейтингового кандидата, замість того, аби об’єднатися і разом з «ЄС» підтримати «свободівця» Руслана Кошулинського. Який, на думку Ткача, мав всі шанси перемогти.

Свободівці теж пригадали численні порушення виборчого процесу та закликали поліцію провести об’єктивне розслідування всі згаданих фактів – підкуп виборців, фальшування, крадіжку виборчої документації.

«Замість того, аби направити свої зусилля на зміни в державі, влада боролася за мандат на 87 окрузі. І це справді ганьба. Ми побачили справжнє лице Зеленського та його команди – вони будь-якою ціною хочуть перемогти, аби втриматися в кріслі. Ці події є викликом для кожного свідомого громадянина. Бо події 87 округу можуть повторитися на будь-яких наступних виборах. Втручання народних депутатів у роботу ОВК, втручання силовиків у підрахунок голосів – всім цим порушенням має бути дана оцінка. А для влади єдина можливість зберегти лице – це не визнавати результати виборів у 87 виборчому окрузі, оголосити передвибори та зробити все можливе, аби наступні вибори пройшли відкрито та демократично», - впевнений депутат облради, свободівець Михайло Королик.

Депутатка від фракції "Батьківщина" Євгенія Бардяк наголосила, що голосуватиме на за чи проти конкретного кандидата, а за дотримання норм демократії. Аби виборці наступного разу мали бажання йти голосувати, без думки, що їхній вибір хтось може сфальшувати.

Натомість голова Івано-Франківської ОДА Андрій Бойчук закликав депутатів не перетворювати обласну раду на майданчик для політичної боротьби. Мовляв, це звернення не є позицією усіх депутатів, а є нав’язаним поглядом окремого кандидата на події.

"Чи має право обласна рада, не дочекавшись результатів роботи правоохоронних органів, самостійно встановлювати винних, спираючись на судження зацікавлених осіб? Спецпризначенцям не варто розповідати про війну. Якщо їх вирішили звинуватити, то не полінуйтеся на 100 % отримати докази своєї правоти. Закликаю не перетворювати облраду на майданчик політичної боротьби", — звернувся голови ОДА.

"Шановний голово, а хто дає право владі застосовувати адмінресурс і втручатися у вибори? Для чого було проводити "нараду" з Вірастюком напередодні виборів? Хто дав владі право втягувати у процес підрахунку голосів правоохоронців та народних депутатів? І такий питань більше, аніж відповідей", - наголосив депутат Михайло Королик.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич підсумував, що порушення були не тільки під час підрахунку голосів, а протягом всього виборчого процесу.

"Тому правоохоронці мають розглянути всі порушення виборчого законодавства. І кожен, хто має задокументовані факти, представляйте у відповідні органи. Не стрясайте повітря гнівними заявами - маєте факти, то несіть у суд, поліцію, чи ЦВК. На відміну від інших регіонів України, Прикарпаття завжди втішалося спокоєм та політичною стабільністю. Вважаю, що головне призначення обласної ради сьогодні - це випередити неспокій та нестабільність на Прикарпатті. Тому якщо сьогодні є кричущі факти порушення демократії виборчого законодавства, то обласна рада зобов'язана реагувати на це та звертатися до влади. Бо ми зобов'язані дбати про мир, стабільність і спокій людей, які нас сюди обрали", - зауважив Олександр Сич.

У підсумку «за» звернення проголосували 55 депутатів. Тож, Івано-Франківська обласна рада вимагає:

-  Провести об’єктивне розслідування фактів грубих порушень чинного законодавства України посадовими особами окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 87 та притягнення їх до відповідальності.

-  Дати належну правову оцінку діям спецпідрозділу СБУ в приміщенні окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 87.

- Забезпечити об’єктивне розслідування фактів незаконного проникнення у приміщення окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 87 та притягнення до відповідальності осіб, які викрали виборчу документацію

- Визнати вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87, проведені 28 березня 2021 року, недійсними та оголосити повторні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 681 | Додав: adminA | Теги: Івано-Франківська облрада, 87 округ, перевибори, порушення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]