Чт, 2024-03-28, 22:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:01
Розвідка США описала майбутнє людства у 2030 році
Інші останні Новини світу
Експерти американського Національної ради з розвідки у доповіді "Глобальні тенденції 2030: Альтернативні світи" прогнозують, що через 20 років світ буде відрізнятися від нинішнього кардинальним чином. За версією американських розвідників, економіки Європи, Японії та Росії зазнають занепаду, а уряди країн отримають "безпрецедентну можливість стежити за своїми громадянами", повідомляє NEWSru.com.

Як йдеться в доповіді, за 20 років населення Землі збільшиться на 1,2 мільярда людей і сягне цифри 8,3 мільярда. На 35% збільшиться попит на харчі, майже вдвічі - на воду, а також на енергоносії. Деякі континенти і регіони, як-от Африка та Близький Схід, ймовірно, будуть відчувати гостру нестачу їжі та води.

Економіки Європи, Японії та Росії, швидше за все, будуть поступово занепадати, а США втрачатимуть роль єдиної світової супердержави. Ісламський екстремізм, в тому вигляді, в якому ми його знаємо, можливо, залишиться в минулому, однак окремі особи і невеликі групи терористів зможуть вчиняти згубні атаки за допомогою біологічної й кіберзброї. Не виключена гонка кіберозброєння і поява нових видів зброї.

Національна рада з розвідки є аналітичним відділенням Управління директора національної розвідки США. Доповідь, що віддзеркалює погляди 16 розвідувальних служб і агентств країни, публікується що чотири роки. Прогнози експертів враховуються президентською адміністрацією у довгостроковому стратегічному плануванні.

Автори дослідження підкреслюють, що не прагнуть "передбачати майбутнє", а бачать своє головне завдання в тому, щоб "стимулювати дискусію" в американському керівництві на тему глобальних тенденцій світового розвитку до 2030 року. Серед них є так звані "мегатренди", їх всього чотири: зростання впливу індивідуумів, посилення багатополярності в світі, значні демографічні зрушення і зростання попиту на їжу, воду і енергію, перераховується в блозі політичних новин Yahoo News The Ticket.

Безпілотні машини і тотальне стеження за громадянами

Автор статті іронічно зауважує, що "летючих машин" експерти, на жаль, не прогнозують. Втім, адептів технічного прогресу повинні порадувати безпілотні автомобілі, які, на думку доповідачів, допоможуть вирішити проблему завантаженості міських доріг і зменшити кількість смертельних ДТП.

"Інтерфакс" звертає увагу на ту частину доповіді, де йдеться про розвиток комунікаційних технологій.

"Майбутні інтернет-магнати разом із сьогоднішніми корпораціями Google або Facebook будуть контролювати величезну кількість даних і зосередять у своїх руках більшу кількість інформації в режимі реального часу, ніж будь-який зі світових урядів", - цитує агентство.

Однак, як повідомляється в документі, повсюдне використання комунікаційних технологій не тільки дозволить людям об'єднуватися і кидати виклик уряду, як це було під час "арабської весни", а й дасть урядам "безпрецедентну можливість стежити за своїми громадянами".

Зміни в світовій економіці

Близький Схід і Південна Азія залишаться найнестабільнішими регіонами в майбутні два десятиліття, причому конфлікти там цілком можуть мати "ядерний елемент", вважають аналітики американської розвідки. Переважна більшість місць у списку потенційних "держав-невдах" зайнято країнами Центральної та Східної Африки. Є в цьому переліку і Афганістан з Пакистаном.

Що стосується розвинених країн, то вони поступляться глобальним впливом економікам, що стрімко розвиваються. Зростатиме роль таких держав, як Китай, Індія, Бразилія, а також регіональних економік, як-от Колумбія, Індонезія, Нігерія, Південна Африка, Туреччина. У найближчі 15-20 років розвиток нових технологій теж, швидше за все, відбуватиметься в країнах, що розвиваються, оскільки міжнародні компанії зосередяться переважно на таких ринках, котрі швидко зростають.

До 2030 року економіка Китаю, досить імовірно, обійде економіку США, а Азія обійде Північну Америку і Європу разом узятих за глобальним впливом, наводить тезу з доповіді видання "Голос Америки".

Pax Americana, ера американського домінування на світовій арені, яка почалася в 1945 році, швидко закінчується. Однак США збережуть центральну роль у світовій політиці завдяки тому, що вони є єдиною країною, здатною мобілізувати коаліції з вирішення глобальних проблем, переказує The Financial Times.

Разом з тим США до 2030 року подолають залежність від імпорту енергетичних ресурсів і перетворяться на їхнього експортера, прогнозують експерти. Допоможе цьому так звана сланцева революція в Америці, пояснює "Российская газета".

Що стосується ринку вуглеводневої сировини, то нові технології збільшення її видобутку можуть підірвати контроль цін на нафту з боку ОПЕК.

"Це може призвести до колапсу нафтових цін і найсильнішому негативному ефекту для економік, залежних від експорту нафти і газу", - вказується в доповіді.

Це не перший песимістичний прогноз майбутнього, опублікований за останній час. Наприклад, у звіті експертів Міжнародної програми досліджень змін клімату, сільськогосподарської та продовольчої безпеки ООН йдеться про глобальне потепління в найближчі 40 років, яке призведе до того, що лише рибальство і банани врятують людство від голоду.

А ось Світовий банк у своїй доповіді прогнозує, що до 2100 року температура на нашій планеті може зрости на чотири градуси за Цельсієм, що призведе до глобального затоплення планети.





Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1215 | Додав: adminA | Теги: 2030 році, майбутнє, розвідка США | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]