Пт, 2024-04-19, 16:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:16
Саміт за демократію призначив Байден: що розглядатимуть 110 країн
Інші останні Новини світу

Президент США Джо Байден проведе онлайн-саміт за демократію 9-10 грудня. У списку запрошених країн -110 держав, у тому числі Україна. Росії, Китаю та Туреччини серед учасників немає.

Майбутній саміт за демократію американський президент анонсував ще у серпні цього року. Захід такого формату відбудеться вперше. Воно є логічним продовженням передвиборчих заяв Байдена. Він обіцяв, що захист прав та свобод людини стане пріоритетним напрямком зовнішньої політики США.

Так, у серпні Байден заявив, що саміт за демократію сприятиме активізації зобов’язань та ініціатив за трьома основними темами:

  •     захист від авторитаризму;
  •     боротьба з корупцією;
  •     захист прав людини.

Переговори будуть присвячені проблемам та можливостям, з якими стикаються демократії.

«Саміт надасть лідерам платформу для оголошення як індивідуальних, так і колективних зобов’язань, реформ та ініціатив із захисту демократії та прав людини в країні та за кордоном», – анонсували у Держдепі США.

Планується, що захід стане щорічним. У 2022 році «після консультацій, координації та дій» за підсумками першої зустрічі Байден має намір організувати очний саміт. На ньому учасники продемонструють прогрес, досягнутий у виконанні взятих ними зобов’язань.

На саміт демократії Вашингтон запросив 110 країн. У заході візьмуть участь як лідери урядів, так і представники громадянського суспільства та приватного сектору.

На онлайн зустрічі будуть присутні держави-члени Європейського Союзу, крім Угорщини, а також Індія, Південно-Африканська Республіка, Філіппіни, Грузія. У списку запрошених є і Україна.

Азіатські союзники США – Японія та Південна Корея – запрошені на саміт. Таїланду та В’єтнаму у списку учасників немає.

Близький Схід представлятимуть Ізраїль, Ірак та Кіпр. Єгипет та Туреччина у списку учасників не значаться.

Росія та Китай також відсутні серед запрошених. Посли Росії та Китаю в США Анатолій Антонов та Цинь Гань звинуватили Америку у «менталітеті часів холодної війни». За їхніми словами, саміт спровокує «ідеологічну конфронтацію та розкол у світі, що призведе до нового протистояння». Зокрема Китай також обурило запрошення Тайваню, суверенітет якого Пекін заперечує вже багато років.

Раніше глава США Джо Байден під час переговорів рішуче відмовився давати гарантії Володимиру Путіну на те, що Україна не вступить до НАТО.

Глава України Володимир Зеленський оптимістично оцінив розмову президента США Джо Байдена та російського диктатора Володимира Путіна.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 511 | Додав: adminA | Теги: Байден, демократія, 110 країн, саміт | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]