Сб, 2024-04-20, 15:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

06:05
Сербські "вагнерівці" влаштували акцію на кордоні із Косово - балканська криза
Інші останні Надзвичайні новини

Вдень 18 грудня кілька десятків сербів взяли участь в акції протесту біля пункту пропуску Яринє з боку центральної Сербії. Маніфестація мала назву "Збір на Ярині, ніколи (не бути) кордону", пише "Балканський оглядач".

Косовські медіа повідомили, що участь в акції взяли представники праворадикальних сербських організацій, зокрема, сербського відділення російського воєнізованого угруповання вагнера. Серед організаторів протесту був серб Дам’ян Кнежевич, пов’язаний із "вагнерівцями".

Маніфестанти закликали сербську поліцію "увійти в Косово" і прорвали поліцейське оточення, встановлене за 300 метрів до пункту Яринє на сербському боці кордону. Мітингувальники вирушили до переходу, однак за 50 метрів від нього їх зупинили сербські правоохоронці. Сталися сутички, серед мітингувальників були затримані.

Залишившись на сербському боку кордону, учасники акції вигукували, що «Косово — це серце Сербії», спалили плакат з написом «Брюссельська угода» (угода про нормалізацію відносин між Сербією та Косово, досягнута за посередництва ЄС). Лунали також прокльони та погрози на адресу албанців та солдатів KFOR.

Миротворці KFOR напередодні акції заблокували пункт перетину кордону Яринє на території Косово, встановивши, зокрема, колючий дріт. У KFOR повідомили, що посилення військової присутності зроблено через можливу присутність серед протестувальників членів злочинних угрупувань.

Як повідомляли ЗМІ, Косово звернулося до НАТО з проханням розібрати барикади сербів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 581 | Додав: adminA | Теги: Косово, кордон, балканська криза, сербські «вагнерівці», акція | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]