Сб, 2024-04-20, 00:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:42
Ще один тепловий рекорд побили океани у 2022 році
Інші останні Новини світу науки і технологій

океан У 2022 році міжнародна команда вчених виміряла найгарячішу температуру глобального океану в історії людства.

Це робить 2022 рік сьомим роком поспіль, коли температура океану досягає нових піків.

Запис базується на двох міжнародних хронологічних шкалах даних про тепло океану, починаючи з 1950-х років: одна була проведена урядовими дослідниками в Сполучених Штатах, а інша – урядовими дослідниками в Китаї.

Обидва набори даних показують, що океанські води на глибині до 2000 метрів (приблизно 6600 футів) зараз поглинають на 10 зеттаджоулів (ZJ) більше тепла, ніж у 2021 році. Це в сто разів більше енергії, ніж щорічний світовий рахунок за електроенергію.

Маючи так звану високу питому теплоємність, вода надзвичайно добре поглинає величезну кількість теплової енергії без швидкого підвищення температури. Більше того, океани містять багато води. Але зберігання 10 ZJ в океанічному банку не без наслідків.

На Землі світові океани поглинають 90 відсотків надлишкового тепла в нашій атмосфері, і, як губка поглинає воду, ефект фундаментально змінює щільність, динаміку та структуру моря.

Сьогодні контраст солоності океану досяг історичного максимуму. У Тихому та Східному Індійському океанах, за словами вчених, морська вода стає набагато свіжішою. Але в середніх широтах Атлантичного океану, Середземного моря та західної частини Індійського океану морська вода стає набагато солонішою.

"Солоні території стають солонішими, а свіжі — свіжішими, тому інтенсивність гідрологічного циклу постійно зростає", — пояснює кліматолог Ліцзін Чен з Академії наук Китаю.

Загалом це означає, що шари океанської води не змішуються, як раніше, і це порушує природну циркуляцію тепла, вуглецю та кисню з атмосфери.

Наприклад, у 2022 році вміст тепла у верхніх 2000 метрах Тихого океану досяг рекордного рівня "з великим відривом", кажуть дослідники , «що підтверджує екстремальні явища, як-от інтенсивні хвилі спеки та дезоксигенацію, і пози суттєвий ризик для морського життя в цьому регіоні».

Зменшення змішування, швидше за все, викликало подію, відому як "Кляпка" величезний і стійкий басейн теплої води на північному заході Тихого океану, який почав циркулювати в 2013 році, знищуючи птахів і морське життя на довгі роки.

У 2022 році вміст тепла в океані цього регіону досяг третього найвищого рівня за всю історію спостережень, а це означає, що ми, мабуть, не бачили останнього з Blob.

Страждає не лише морське життя.

Океан і атмосфера тісно взаємопов’язані, а це означає, що більш теплі або солоні води можуть сильно впливати на глобальні погодні умови та підвищення рівня моря.

Якщо теплі та солоні води стануть надто стратифікованими в океані , існує ризик , що океан не зможе поглинати стільки вуглецю, скільки раніше. Парникові гази будуть концентруватися в атмосфері, спричиняючи серйозні кліматичні наслідки.

Солоні водойми Землі називають "найбільшим союзником у боротьбі зі зміною клімату", оскільки вони служать бронежилетом від найгірших кліматичних ударів. Але океан може витримати стільки ударів, перш ніж він теж впаде.

Попри попередження за попередженнями, було вжито дуже мало дій для стримування постійного зростання викидів парникових газів, що означає, що океани продовжують поглинати наше забруднення, яке погіршується .

З 1980-х років дослідники виявили три-чотирикратне збільшення темпів потепління океану. У 2022 році рівень стратифікації, виміряний у водах океану, увійшов до семи найкращих за всю історію спостережень.

"Поки ми не досягнемо нульових викидів, це нагрівання триватиме, і ми продовжуватимемо бити рекорди вмісту тепла в океані, як це було цього року", — каже кліматолог Майкл Манн з Університету Пенсільванії.

"Краща обізнаність і розуміння океанів є основою для дій по боротьбі зі зміною клімату".

Екстремальний клімат – це наша реальність і наше майбутнє. Наскільки екстремальний, залежить від нас.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 510 | Додав: admin | Теги: океан, рекорд, тепловий | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]