Нд, 2024-05-05, 16:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:03
Що принесе Україні сьогоднішня міжнародна оборонна зустріч - дев’ятий Рамштайн у штаб-квартирі НАТО
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

У вівторок, 14 лютого, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбудеться дев’ята зустріч у форматі Рамштайн — засідання контактної групи з питань оборони України.

На подібні засідання з весни минулого року зазвичай збираються представники оборонних відомств понад 40 країн світу. Україну на черговій зустрічі традиційно представлятиме команда у складі представників Міноборони, розвідки, Генерального штабу ЗСУ та дипломатів.

Напередодні дев’ятого Рамштайну міністр оборони України Олексій Резніков, який очолює делегацію, озвучив головні питання порядку денного, які обговорюватиме у штаб-квартирі НАТО Контактна група з питань оборони України:

  • захист українського неба, зокрема "через залучення авіаційної платформи" (вочевидь, йдеться про перемовини щодо надання Україні західної авіації);
  • розбудова "танкової коаліції",
  • формування запасу міцності по боєприпасах,
  • тренінгові програми для українських воїнів,
  • стабільність підтримки України: питання логістики, обслуговування, ремонту техніки, практична реалізація "військового шенгену".

Резніков також підкреслив "надзвичайно високий темп" обговорень допомоги України та заявив, що поточна "залученість та підтримка" партнерів України дають привід для оптимізму перед черговим Рамштайном.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк нагадав, що Україні необхідна ефективна бронетехніка, далекобійні ракети, а також штурмова та винищувальна авіація. Все це, за його словами, обговорять на зустрічі в Брюсселі.

"Рамштайн — це такий аналітичний центр, де всі можуть обговорити етап війни, який настає. Сьогодні у нас етап війни про перехоплення ініціативи перш за все, — пояснив Подоляк 12 лютого в ефірі телемарафону. 

росія накопичила свій остаточний ресурс, багато мобілізованих. Вони правда, може, не так підготовлені, як ті, які спочатку заходили на територію України, але між тим їх дуже багато. Друга складова — це бронетехніка, яку росія нам підігнала, скільки могла знайти.

Третя складова — артилерія, яку теж рф підігнала звідусіль. Тому на Рамштайні буде проговорюватися, що нам потрібно для того, щоб ефективно протидіяти всьому цьому", — сказав Подоляк.

Майже одночасно з цією зустріччю в Брюсселі також відбудеться чергове засідання Північноатлантичної ради (основний орган прийняття політичних рішень НАТО) на рівні міністрів оборони країн Альянсу. Це засідання призначене на 14−15 лютого у Брюсселі, головуватиме на ньому генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Попередня зустріч у форматі Рамштайн відбулася 20 січня 2023 року. Окрім численних нових пакетів допомоги, про які оголосили низка країн, через кілька днів після восьмого Рамштайну США та Німеччина погодилися надати Україні свої танки, що також розблокувало поставки з інших країн.

12 лютого міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запевнив, що з нагоди першої річниці початку повномасштабного російського вторгнення росія отримає чимало сигналів про єдність світу заради перемоги України. Зокрема йдеться про нові санкції та іншу підтримку.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 415 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]