Ср, 2024-04-24, 22:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:10
Що відомо про хакерську атаку - викрадення документів щодо COVID-вакцини
Інші останні Новини світу

Хакери атакували Європейську агенцію лікарських засобів та викрали документи, пов'язані з допуском на ринок вакцини від коронавірусу BioNTech/Pfizer. Експерти вважають, що за цим стоять спецслужби держав

Унаслідок хакерської атаки на Європейську агенцію лікарських засобів (EMA), розташованої в Амстердамі, були викрадені документи, пов'язані з допуском на ринок вакцини від коронавірусу німецької компанії BioNTech та американської Pfizer. У BioNTech повідомили, що нічого не вказує на те, що під час атаки хакери могли отримати доступ до персональних даних пацієнтів. За даними Європейської агенції лікарських засобів, інцидент не вплине на заплановані строки перевірки і допуску вакцини. Натомість у Pfizer повідомили, що "системи BioNTech чи Pfizer пошкоджені не були". Там також повідомили, що поки що нічого не вказує на викрадення персональних даних унаслідок хакерської атаки.

У центрі уваги

Європейська агенція лікарських засобів повідомила про хакерську атаку в середу, 9 грудня. За даними агенції, у зв'язку з інцидентом одразу ж було розпочато масштабну перевірку. Деталей, зокрема й щодо того, коли саме сталася атака, у агенції не повідомляють.

Європейська агенція лікарських засобів останнім часом перебуває під особливою увагою громадськості через процедуру допуску першої вакцини проти коронавірусу в ЄС, яка триває цими днями. Агенція намітила кінець грудня 2020 року як запланований термін допуску вакцини BioNTech/Pfizer на ринок ЄС. Водночас там проводять перевірку щодо допуску на ринок вакцини американської компанії Moderna. Її планують завершити в середині січня 2021 року. На початку грудня очільниця агенції Емер Кук повідомила, що за минули місяці експерти вже проаналізували великі обсяги даних попередніх досліджень обох вакцин.

Атака спецслужб?

Мікко Хіппьонен, один із провідних експертів світу в галузі ІТ-безпеки з компанії F-Secure переконаний, що за хакерською атакою на Європейську агенцію лікарських засобів стоять не звичайні злочинці, а спецслужби тієї чи іншої держави. "Спецслужби мають завдання захищати свої держави від загроз ззовні. Якщо розглядати COVID-19 як загрозу ззовні, то вони вважають, що крадіжка даних досліджень полегшить захист їхніх держав".

Дієва вакцина проти коронавірусу може мати надзвичайну користь для національних економік, адже чим раніше стане доступною вакцина, тим швидше уряди зможуть відмовитися від обмежень громадського життя. Тож на даний момент у гонитві за вакциною бере участь низка держав.

Росія ще в середині серпня, не чекаючи на завершення третьої стадії клінічних випробувань, дала дозвіл на використання власного препарату - вакцини "Спутник V". Незалежні експерти називають такий крок ризикованим. Тим не менш, у країні вже відбуваються перші масові вакцинації.

У Китаї в рамках екстреної процедури було дозволено використання вакцини компанії Sinovac. Щеплення уже зробили сотням тисяч людей.

Поки нічого не вказує на причетність РФ чи Китаю

І Росія, і Китай відомі крадіжками інтелектуальної власності на Заході за допомогою хакерських атак. Іще влітку британські державні органи закидали хакерам кібершпіонаж за дорученням Москви, жертвами якого начебто були дослідники вакцини проти коронавірусу. Утім, станом на четвер, 10 грудня, жодних вказівок на те, що до атаки на Європейську агенцію лікарських засобів були залучені хакери з Росії чи Китаю, немає.

Після атаки Європейська агенція, а також компанії BioNTech та Pfizer намагаються мінімізувати потенційну шкоду від кібератаки. В агенції повідомили, що "жодного впливу" на процедуру допуску вакцини інцидент не матиме. Крім того, там сказали, що поки триває розслідування, жодних деталей щодо атаки повідомляти не будуть.

Тим часом очільниця агенції Емер Кук ввечері середи, 9 січня, позитивно оцінила перспективу допуску вакцини німецької та американської фармкомпаній. "Результати досліджень, які ми маємо, переконують нас дедалі більше".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 661 | Додав: adminA | Теги: викрадення документів, хакерська атака, COVID-вакцина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]