Сб, 2024-04-20, 13:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:51
Шольц хоче розширення ЄС, а тому пропонує провести реформу Союзу
Інші останні Новини Європейського Союзу

єс Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Євросоюзу потребує реформ заради розширення, зокрема долучення до Союзу Західних Балкан, України та Молдови, а з часом — можливо, й Грузії. Членство цих країн, за його словами, піде на користь Європейському Союзу.

Канцлер ФРН Шольц запропонував обговорити реформу Євросоюзу та відмову від права вето

Канцлер ФРН Олаф Шольц запропонував обговорити можливість реформи ЄС та відмову від права вето, зупинившись на принципі більшості при ухваленні рішень у таких питаннях, як санкції чи права людини.

"Там, де сьогодні потрібна одностайність, існує ризик того, що одна країна своїм вето завадить решті рухатися вперед, такий ризик зростає з кожним новим членом", - сказав Шольц, виступаючи в Карловому університеті в Празі в понеділок.

Він зазначив, що насамперед країни-кандидати мають відповідати критеріям для вступу до ЄС, але, на думку канцлера, також необхідно зробити так, щоб сам Євросоюз був готовий до цього розширення. І у зв'язку з цим Шольц запропонував провести дебати щодо реформи.

"Ми не зможемо уникнути цих дебатів, принаймні якщо ми серйозно ставимося до перспективи вступу (нових членів) до ЄС. І ми повинні серйозно ставитися до своїх обіцянок про вступ, тому що це єдиний шлях до досягнення стабільності на континенті. Тому давайте обговоримо реформи", - сказав канцлер.
Він додав, що принцип більшості може бути випробуваний при рішеннях "в галузі санкцій або в питаннях, що стосуються прав людини".

Канцлер також підтримав ідею президента Франції Еммануеля Макрона про створення нової Європейської політичної спільноти з метою більш тісної взаємодії з країнами Європи, які не входять до Євросоюзу. На думку Шольца, на новому майданчику можна було б обговорювати питання безпеки та енергетики, а також захисту клімату. При цьому, за його словами, "не йдеться про альтернативу майбутньому розширенню ЄС".

Говорячи ж про те, чому саме Україна, Молдова та країни Західних Балкан, в перспективі також і Грузія мають стати частиною ЄС, канцлер Німеччини наголосив, що це піде на користь всім, зокрема і вже чинним членам Унії.

"Це розширення на користь Європейського Союзу",  - впевнений Шольц. На його думку, саме зараз знову набуває актуальності важливе питання -  де надалі проходитиме кордон між неоімперіалістичною автократією і вільною Європою.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 402 | Додав: admin | Теги: союз, реформа, Шольц, ЄС | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]