Пт, 2024-03-29, 16:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:49
Старовинні музичні манускрипти Ватиканська бібліотека оприлюднить на сайті
Інші останні Новини світу
До квітня 2013 року Ватиканська апостольська бібліотека збирається перевести в цифровий формат понад 13 тисяч сторінок голандських музичних манускриптів, які зберігаються в її фондах.

Як повідомляє NEWSru.com, робота з оцифровки манускриптів, які були створені в період з кінця XIII до початку XVI століття в Нідерландах, буде виконана у співпраці з лабораторією Міжнародного центру з вивчення нідерландської музики при католицькому університеті у Лувені.

Зокрема, в цифровому форматі стануть доступними дослідникам у всьому світі рукописні книги, прикрашені орнаментами і мініатюрами, які були створені в майстерні голландського композитора, музиканта і каліграфа Петра Аламіра. Ці роботи сприяли поширенню поліфонічного співу не тільки в Нідерландах, але й у всій Західній Європі, оскільки ними користувалися багато відомі композитори.

Книги, які будуть переведені в цифровий формат, раніше були частиною колекцій Сікстинської і Юліанської капел у Ватикані, а також папської базиліки Санта Марія Маджоре.

Після оцифровки репродукції можна буде побачити у вільному доступі на сайті Ватикану. Кожна з них буде супроводжуватися анотацією і коментарем експертів.

Фонд бібліотеки Ватикану складається з більше мільйона книг і 150 тисяч рукописів, з яких вісім тисяч складають інкунабули (книги, видані в Європі з початку друкарства і до першого січня 1501). Крім того, там зберігається близько 300 тисяч монет і більше 150 тисяч фотографій. Щорічно бібліотеку відвідують понад 20 тисяч науковців з різних країн світу.

Засновником бібліотеки Ватикану вважають папу римського Миколая V (1447 - 1455), а офіційну буллу про її створення підписав папа римський Сікст IV в 1475 році.

Нагадаємо, в 2009 році велику частину тексту Біблії, що вважається найстарішою зі всіх відомих, розмістили в інтернеті. Зображення більш як половини сторінок біблійних текстів, що отримали назву Синайський кодекс, вік яких оцінюється в 1600 років, можна побачити на сайті www.codexsinaiticus.org.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1018 | Додав: adminA | Теги: музичні манускрипти, Ватиканська бібліотека, сайті | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]