Сб, 2024-04-20, 06:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:43
Стверджують в СБУ - серед тих, хто підтримав акцію Савченко, є провокатори
Інші останні Новини України

Радник голови СБУ Юрій Тандіт підтвердив, що серед учасників акції, організованої у понеділок 8 серпня Надією Савченко під АП щодо звільнення українських заручників у Росії, були провокатори. Про це він заявив у інтерв'ю "Радіо Свобода".

Ведучий програми нагадав слова звільненого з російського полону Геннадія Афанасьєва, який відмовився брати участь у акції Савченко, заявивши, що ця акція виглядає підозріло і її підтримують такі особи, як Вікторія Шилова і Надія Курамшина, котрих пов'язують з Віктором Медведчуком, а також помічниця одіозного депутата Держдуми Росії Євгена Федорова, пропагандистка проекту Кремля, так званої "Новоросії", Марія Катасонова.

У відповідь Тандіт заявив, що всі ці три жінки "проходять по даних СБУ".

"Ми уважно за ними спостерігаємо. Дійсно, ця жінка, про яку ви спочатку говорили (Курамшина – ред.), брала участь у різних акціях проти цілісності України, у тому числі і в Одесі", – сказав радник голови СБУ.

Він заявив, що вважає Курамшину провокатором і додав, що особисто бачив її на мітингу Савченко.

"Можу сказати про те, що, дійсно, наших багатьох відомих справжніх патріотів будуть використовувати "втемну" для того, щоб розгойдувати ситуацію зсередини і дискредитувати нас як державу. Але ми цього не допустимо", – заявив Тандіт.

Як відомо, раніше Савченко заявила, що, на її думку, влада України робить недостатньо для звільнення українських заручників у Росії і оголосила у зв'язку з цим чергове голодування, а також організувала у понеділок акцію протесту під Адміністрацією президента.

СБУ: бойовики вимагають видати їм "мертві душі"

У списках людей, яких бойовики вимагають видати їм в обмін на українських полонених, є значна кількість таких, які не мають жодного стосунку до теми АТО, або взагалі невідомі українським спецслужбам. Про це заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт.

Він нагадав, що торік сепаратисти надали список з 1102 людей, яких вони вимагали їм передати.

"З цієї цифри ми виявили те, що, наприклад, близько 300 людей взагалі ніяк не були нами ніде зафіксовані, ми не знаємо цих людей. (...) Більш як 100 осіб – це ті люди, які були законно звільнені або ж умовно, але вони вже перебувають на свободі. І вони не хочуть туди переїжджати. Було близько 40 осіб, які взагалі не мають стосунку до АТО, але сидять у в’язницях України. Наприклад, є одна "авторитетна" людина, що (вже 11 років – ред.) сидить в одному із обласних центрів на заході України. ...Або ж, наприклад, той, хто злісно не платив аліменти", – сказав Тандіт.

Крім того, за його словами, є ще більш ніж 20 осіб, яких українські спецслужби просто не можуть визначити, тому що їх назвали за кличками або незрозумілими іменами.

"А є ті, хто взагалі ніколи не потрапляв у поле зору спецслужб українських чи силовиків. І вони взагалі не знають про те, що їх хочуть обміняти", – додав він.

При цьому Тандіт заявив, що українська сторона готова до переговорів та компромісів, щоб звільнити українських військових.

Як відомо, за даними СБУ, у полоні бойовиків перебувають 107 українців, з них 64 – військові, решта – цивільні.

У свою чергу сепаратисти стверджують, що українська сторона утримує понад 600 бойовиків, і вимагають їх звільнення.

Раніше одна з представників України на переговорах у Мінську Ірина Геращенко заявила, що цей список є "фантасмагоричним" і містить багато імен, які не мають жодного стосунку до цієї теми. Натомість інший перемовник від України Віктор Медведчук повторив твердження сепаратистів щодо 600 полонених.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 779 | Додав: adminA | Теги: акція Савченко, є провокатори, СБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]