Пт, 2024-04-19, 09:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:35
Свідок примусової посадки рейсу Ryanair у Мінську втік до Польщі з мігрантами - NYT
Інші останні Новини світу

Влітку до Польщі виїхав колишній авіадиспетчер мінського аеропорту, який передав пілоту Ryanair наказ здійснити екстрену посадку через загрозу вибуху, повідомляє американське видання The New York Times.

23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair здійснив екстрену посадку у Мінську

Цього літа з Білорусі до Польщі разом з мігрантам з країн з Близького Сходу перейшов колишній авіадиспетчер мінського аеропорту, повідомила у середу, 8 грудня, американська газета The New York Times з посиланням на представників європейських спецслужб. Він був свідком операції затримання білоруською владою опозиційного блогера та колишнього головного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Згідно з інформацією видання, чоловік розповів польським слідчим органам відомі йому подробиці примусової посадки літака Ryanair, що виконував рейс Афіни-Вільнюс у травні.

У диспетчерській перебував офіцер КДБ Білорусі

Керівник департаменту національної безпеки Польщі Станіслав Жарінь повідомив, що польським слідчим вдалося "отримати звіт безпосереднього учасника подій, що відбувалися на диспетчерському майданчику у Мінську". Протягом всього часу, що літак був захоплений разом з Протасевичем, цей офіцер "підтримував безперервний телефонний контакт з кимось, кому він повідомляв про те, що в цей момент відбувається з літаком", розповів Жарінь.

За словами співрозмовників NYT, ім'я колишнього авіадиспетчера Олег Галегов і він - етнічний грузин. Під час інциденту з літаком Ryanair йому довелося повідомити пілота літака про те, що на борту знаходиться вибухівка і пілоти мають перервати рейс до Вільнюса та здійснити посадку у Мінську з міркувань безпеки, йдеться у статті видання.

У Польщі готують позов

Свідчення колишнього авіадиспетчера кардинально не змінюють того, що відомо про інцидент з літаком Ryanair, але вони можуть допомогти польській прокуратурі висунути звинувачення проти білоруських посадовців у рамках відкритого провадження, зазначає The New York Times. Літак Boeing-737, пілотів якого примусили здійснити екстрену посадку у Мінську, був зареєстрований у Польщі та експлуатувався польським відділенням ірландської авіакомпанії Ryanair, йдеться у матеріалі.

У липні білоруське видання "Наша Ніва" повідомило у своєму Telegram-каналі, що у червні Олег Галегов пішов у відпустку і з того часу не з'являвся. За інформацією видання, його безуспішно розшукував відділ кадрів державної компанії "Белаеронавігація". Після зникнення авіадиспетчер видалив всі свої акаунти у соціальних мережах. Наразі його місце знаходження невідоме, пише The New York Times.

Захоплення літака з Протасевичем на борту

Літак Ryanair Boeing 737, що прямував з Афін до Вільнюса, здійснив екстрену посадку у Мінську 23 травня. Літак приземлився після повідомлення про вибухівку на борту, яке не підтвердилося. Відразу після приземлення білоруські правоохоронці затримали двох пасажирів рейсу – блогера Романа Протасевича та його дівчину, громадянку Росії, Софію Сапегу. Напочатку грудня Сапезі висунули остаточне звинувачення за статтею розпалювання ворожнечі – їй загрожує 6 років ув'язнення, повідомляє її вітчим Сергій Дудіч.

Рада ЄС закликала європейських авіаперевізників уникати польотів над територією Білорусі. 5 червня Євросоюз ввів санкції проти білоруських державних авіакомпаній – їм заборонено користуватися повітряним простором і аеропортами ЄС. Окрім цього, свій повітряний простір для білоруських авіакомпаній закрила і Японія.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 490 | Додав: adminA | Теги: Мінськ, свідок, Польща, Ryanair, посадка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]