Чт, 2024-04-18, 18:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:41
Світові ЗМІ шоковані. Згадують Чехословаччину й Афганістан
Інші останні Іноземна преса про Україну
Американська газета "Нью-Йорк Таймс" у редакторській колонці пише, що війна Росії з Україною здатна тільки відштовхнути українців від росіян на дуже тривалий час. Переклад статті публікує "Газета по-українськи".

Росіяни, на думку видання, чекали тільки закінчення Олімпіади в Сочі, а потім одразу почали військові дії.

"Президент Росії Володимир Путін зіграв гостинного господаря на Олімпійських іграх в Сочі. Але саме небезпечний підхід до геополітики може залишитися справжньою спадщиною його президентства", - пише газета.

Дії Росії шокують весь цивілізований світ, вважають американські журналісти:

"Москва заперечує, що відряджає війська в Україну. Але річ у тім, що Росія вчинила провокаційно, коли привела 150 тисяч своєї армії в стан підвищеної бойової готовності і почала їхні ігрища біля українського кордону. А потім, у п'ятницю, ще й дозволила поваленому президентові України Віктору Януковичу дати прес-конференцію в російському місті Ростові-на-Дону".

Захід повинен втрутитися в ситуацію і допомогти українській державі, переконані у виданні. Зате російські військові дії, можливо, назавжди зруйнують традиційну дружбу між українцями і росіянами:

"І Росія, і Захід мають законні інтереси в Україні і в її майбутньому. Розпалювання більшої напруженості в країні, ледь оговтавшись від потрясінь, не відповідає нічиїм інтересам.

А постійно сприяти відриву Криму від решти України - що це, як не заохочення конфлікту?

Росія і Захід повинні працювати разом, щоб допомогти стабілізувати ситуацію в країні політично і створити торговельно-економічний пакет допомоги, який дозволив би Україні подолати економічну кризу.

А ось небезпечна тактика Путіна, безсумнівно, матиме вкрай прикрі наслідки і призведе найпевніше до того, що остаточно відштовхне українців, ніж переконає їх погодитися на будь-яку роль Росії в майбутньому своєї країни".

Російські ЗМІ про можливе вторгнення в Україну: це початок кінця

Російська влада посадила нас всіх в машину часу: ласкаво просимо у серпень 1968 року, пише про події в Україні оглядач російської "Нової газети" Андрій Колесников. Статтю наводить видання "Дзеркало тижня. Україна".

"Коли час Путіна порівнювали з епохою застою, це здавалося деякою натяжкою. І справді - епоха застою ще попереду, зараз настає ера заморозків, така сама, як у 1968-му, коли було ухвалено рішення про введення військ до Чехословаччини. Але будь-яка епоха застою закінчується революцією різного ступеня "оксамитовості". І як же швидко повертається радянська риторика - аж до "обмеженого контингенту військ". Виявляється, у нашої влади немає навіть іншого словника, крім радянського"​​, - пише колумніст.

"Друга алюзія теж напрошується - у тому числі зі словникових причин: Афганістан. І зовнішній ворог завжди напоготові - Сполучені Штати. І державні ЗМІ шукають аргументи один екзотичніший за інший і підліший", - зазначив Колесніков.

На думку оглядача, ступінь раціональності президента Росії була переоцінена: "Цілком очевидно, що в персоналістській політичній системі відмашку дає одна людина. І ми її знаємо. Рішення про введення військ до Криму - абсолютно ірраціональне. Навіть емоцій тут було б недостатньо. Це неадекватність. Це виклик - в буквальному сенсі - світу. Це спосіб відгородитися від світу. Це - спалювання всіх і всіляких мостів".

Російський журналіст вважає, що рішення про можливість введення військ було ухвалено "саме тому, що в країні немає нормальної демократії, нормальної опозиції, нормального парламенту".

Колесніков зазначив, що зараз багатьом росіянам "соромно за владу": "Держава остаточно відокремилася від країни. Влада, доведена до божевілля фантомними болями імперії, уявивши, що її, імперію, можна відновити, переконана в тому, що вона висловлює думку більшості, а на освічений міський клас можна наплювати, здійснила самогубний крок".

"Це не початок нової імперії. Це початок кінця. Того самого, який продемонстрували кияни і про який Васілій Розанов колись писав: "Русь злиняла за три дні", - зазначив Колесніков.

"І ще одне - цілком очевидне. Не можна починати війну, навіть погрожувати бойовими діями, поки не вичерпано мирних засобів розв'язання проблеми", - резюмував він.

Нагадаємо, в Україні у зв'язку із загрозою військового втручання з боку Росії 2 березня о 8.00 починається загальна мобілізація. Про це в ніч проти 2 березня в ефірі "Першого національного" заявив секретар РНБО Андрій Парубій.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1003 | Додав: adminA | Теги: Афганістан, Світові ЗМІ шоковані, Чехословаччину | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]