Ср, 2024-04-24, 06:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:18
Святкові традиції та звичаї - Медовий Спас
Інші останні Релігійні новини

Християни східного обряду сьогодні, 14 серпня, святкують Медовий Спас, або свято Маковія.

Медовий Спас відзначають на честь походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. За переказами, у православ'ї це свято з'явилося після того, як жителі Константинополя в цей день в розпал епідемії винесли з храму Святої Софії частинку хреста, на якому був розп'ятий Ісус Христос, і освятили водойми та колодязі. Після цього хвороба пішла з міста.

Перший Спас у народі часто називають Спасом на воді, або Мокрим Спасом, оскільки вважається, що саме в серпні князь Володимир охрестив Русь. За слов'янською традицією в цей день у храмах завершується мале освячення води, а також меду нового збору, благословляється його вживання в їжу — печуть медові пряники, млинці з маком і медом, пироги, булочки.

Зранку пасічники осіняли хресним знаменням вулики, обирали серед них найбагатший по запасу меду, "виламували" з нього стільники і несли в церкву. Після служби божої священик починав святити принесений мед у стільниках. Більша половина цього свята проходила на пасіці. Увечері приходили діти з ганчірочками або листом лопуха в руках, та отримували свою частку, після чого співали. У цей день медом пригощали всіх: від дітей до жебраків і незнайомців.

Вважалося, що перша ложка меду в цей день чарівна – хто її з'їсть, той загадує бажання, і воно обов'язково здійсниться. Традиційним напоєм цього свята був збитень – напій з води, меду і пряних трав.

У цей день потрібно обов'язково зануритися у воду, щоб змити гріхи й зміцнити здоров'я. Після цього дня у воду заходити вже було не можна, адже до кінця літа вона починала цвісти, і купатися далі було небезпечно.

Для селян це початок жнив та сінокосу, було прийнято готувати хліви для хліба нового врожаю, ріллю під озимі. У церкві освячувалися вінки з колосся з новим зерном, перші плоди врожаю.

Існує ще одна назва свята 14 серпня – Маковій, оскільки з цього дня на полях починали збирати мак і пекти пироги з цією начинкою. За часів дохристиянської Русі люди створювали спеціальні букети-обереги - маковійчики, які захищали родину від лиха протягом усього року. Не перестали збирати маковійчики і після приходу християнства.

У старовину маковійчик робили з 17 трав. У ньому обов'язково повинні бути калина, рута і нагідки (календула), материнка, колоски вівса, м'ята, ласкавець, тирлич, буркун, макові головки і гілочки полину. Зібрані трави потрібно перев'язати червоною стрічкою та освятити в церкві. Висушений маковійчик краще всього поставити на підвіконня і зберігати цілий рік як захист від злих чар.

Народне повір'я говорить: Перший Спас бабині гріхи замолює. Вважається, що якщо на жінці є гріх, за який вона ніяк не може вимолити прощення, то в цей день такий гріх їй проститься обов'язково.

У цей день також починається Успенський піст, який триває до 28 серпня. Він є досить суворим: по понеділках, середах і п'ятницях практикується сухоїдження; у вівторок і четвер можна їсти гарячу їжу, але без олії; у суботу та неділю - гарячу їжу з рослинною олією, а також вино. Тільки в свято Преображення Господнього та у свято Успіння Богородиці можна ще й рибу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 869 | Додав: adminA | Теги: Медовий Спас, традиції та звичаї | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]