Пт, 2024-04-26, 05:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:20
Талібан оголосив правила навчання - новий ісламський дрес код та уроки за завісою
Інші останні Новини світу

Афганські університети будуть розділені за статтю, і буде введено новий ісламський дрес код, заявили таліби.

Міністр вищої освіти Абдул Бакі Хакані зазначив, що жінкам буде дозволено навчатися, але не поряд з чоловіками.

Він також оголосив про перегляд предметів, які викладаються, повідомляє ВВС.

Жінкам та дівчатам заборонили відвідувати школи та університети під час правління талібів у період з 1996 по 2001 рік.

Не так давно таліби заявили, що не завадять жінкам отримувати освіту або працювати. Але після того, як вони захопили контроль 15 серпня, вони попросили всіх жінок, окрім тих, що працюють у сфері охорони здоров'я, триматися подалі від роботи, поки ситуація з безпекою не покращиться.

Оголошення політики вищої освіти в неділю з'явилося на наступний день після того, як таліби підняли свій прапор над президентським палацом, сигналізуючи про початок своєї адміністрації. Вони захопили контроль у Кабулі місяць тому.

Політика знаменує собою істотну зміну у порівнянні із загальноприйнятою практикою до захоплення країни талібами. Університети мали спільну освіту: чоловіки та жінки навчалися поруч, а студенткам не доводилося дотримуватися дрес-коду.

Але пан Хаккані наполіг на припиненні практики змішаних класів. "У нас немає проблем із припиненням системи змішаної освіти",- сказав він. "Люди - мусульмани, і вони приймуть це".

Деякі припускають, що нові правила виключатимуть жінок із освіти, оскільки університети не мають ресурсів для забезпечення окремих класів. Однак пан Хакані наполягав, що вчителів достатньо, і що там, де їх немає, будуть знайдені альтернативи.

"Все залежить від можливостей університету", - сказав він. "Ми також можемо використовувати вчителів - чоловіків для навчання з - за завіси або використовувати технології".

Дівчаток та хлопчиків також буде розділено у початкових та середніх школах.

Жінки будуть зобов'язані носити хіджаби, однак пан Хаккані не уточнив, чи будуть додаткові маски для обличчя обов'язковими.

Новопризначений міністр також заявив, що предмети, які викладаються в університетах, будуть переглянуті. Він сказав журналістам, що "Талібан" хоче "створити розумну та ісламську навчальну програму, яка б відповідала ісламським, національним та історичним цінностям і, з іншого боку, була б здатна конкурувати з іншими країнами".

Це оголошення прозвучало після вчорашньої демонстрації жінок, що підтримують гендерну політику Талібану, в Університеті освіти імені Шахіда Раббані в Кабулі.

Сотні жінок, більшість із яких носили чорні нікаби та мали маленькі прапори Талібану, слухали промови, які вихваляли новий режим і нападали на тих, хто брав участь у великих демонстраціях по всій країні, вимагаючи захисту прав жінок.

Новий уряд також замінив Міністерство жіночих справ Міністерством пороку та чесноти.

Департамент, якого дуже боялися, відповідав за розгортання на вулицях релігійної поліції для дотримання законів шаріату під час попереднього перебування талібів при владі. Відомо, що вони карали побиттям  жінок за такі порушення, як нескромний одяг та перебування на вулиці без чоловічого супроводу.

Багато видатних жінок - професіоналів втекли з Афганістану після приходу талібів.  Найбільша поп - співачка країни Аріана Саїд покинула країну на вантажному літаку США, а відомого кінорежисера Сахру Карімі евакуювали в Україну.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 572 | Додав: adminA | Теги: правила навчання, уроки за завісою, ісламський дрес код, Талібан | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]