Пт, 2024-04-19, 20:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:29
Томенко: футбольний чемпіонат СНД зіграє на користь "Русскому міру"
Інші останні Спортивні новини
Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко називає антиукраїнською ідею проведення спільного чемпіонату з футболу між країнами СНД, повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Томенка. Про це він сказав, відповідаючи на запитання журналістів радіо "Ера FM".

"Це антиукраїнська ідея. В такому об'єднаному чемпіонаті може брати участь лише кілька футбольних клубів, які мають чи не мільярдні прибутки для того, щоб їздити на матчі цього чемпіонату в Сибір або в Чечню", - сказав Томенко.

За його словами, очевидним є той факт, що абсолютна більшість власників футбольних клубів не здатна забезпечити такий рівень фінансування, тому цей чемпіонат може стати іграми олігархів СНД, а не повноцінним футбольним змаганням.

"З іншого боку, і цілком очевидно, ця ідея виникла як ідея наповнення реальним змістом так званої доктрини "Русского мiра" або відновленого Євразійського союзу. Якщо Україна зобов'язана входити до Митного союзу або Євразійського геополітичного простору, то чому б їй не увійти до футбольного простору СНД під егідою Росії?", - зазначив голова комітету.

На думку Томенка, сьогодні в Україні футбольний бізнес паразитує на всій сфері фізичної культури і спорту, і левова частка коштів прямо з бюджету або опосередковано через бізнес витрачається на футбольні іграшки олігархів.

"Якщо, не дай Бог, виникне ідея провести цей об'єднаний чемпіонат, то можна буде ліквідувати практично всі інші види спорту і забути про фізичну культуру, оскільки всі гроші підуть на забезпечення фінансування декількох клубів, які будуть їздити по неозорим просторам колишнього Радянського Союзу. Я вже не кажу, як за таких умов українські футбольні клуби будуть представлені на європейській та міжнародній арені", - зазначив він.

У той же час Томенко висловив переконання, що ці геополітичні чи олігархічні іграшки є лише предметом дискусій і ніколи не будуть реалізовані.

"Для нас же сьогодні є важливим інвестувати кошти у відновлення масового спорту та фізичної культури, а не в чергову олігархічну ідею, коли на території СНД змагатимуться: хто багатший у футболі і хто купив дорожчих легіонерів", - зазначив Томенко.

Як повідомлялося, 26 листопада керівник "Газпрому" Олексій Міллер в інтерв'ю офіційному сайту ФК "Зеніт", спонсором якого є "Газпром", запропонував організувати чемпіонат СНД з футболу.

28 листопада перший віце-президент Федерації футболу України Анатолій Попов висловив думку, що проведення чемпіонату є цікавою ідеєю, але її важко реалізувати.

30 листопада глава Адміністрації Президента РФ Сергій Іванов заявив, що чотири українські клуби зацікавлені в організації цього чемпіонату.

За його словами, "Шахтар", "Динамо" (Київ), "Металіст" і "Дніпро" зацікавлені в тому, щоб грати разом з провідними російськими клубами в більш сильному турнірі.

Консультант ФІФА в країнах Східної Європи та Центральної Азії Валерій Чухрій раніше заявляв, що УЄФА і ФІФА не підтримають ідею проведення об'єднаного чемпіонату СНД з футболу.

"Ситуація в світовому футболі відрізняється від тієї, яка існує в хокеї або в баскетболі. Порядок в ньому більш строгий, і порушувати його не дозволять. У нас зараз фактично на нього зазіхають, але, запевняю, ні Блаттер (президент ФІФА Йозеф Блаттер), ні Платіні (президент УЄФА Мішель Платіні), який підтримує президента ФІФА, дозвіл на проведення офіційного чемпіонату СНД наспіх не дадуть. Неофіційно ми можемо влаштувати хоч першість, хоч Кубок СНД, причому з серйозним фінансовим стимулюванням, але переможці не будуть преміюватися путівками на єврокубки", - зазначив Чухрій.

Нагадаємо, з 8 червня по 1 липня 2012 року в Україні та Польщі відбувся Європейський чемпіонат з футболу, який отримав високу оцінку в міжнародних спортивних колах.

Президент УЄФА Мішель Платіні також поділився планами організації провести чемпіонат Європи з футболу 2020 не в конкретних країнах, а в 12-13 містах по всій Європі. Рішення з цього приводу буде ухвалено в січні 2013 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Спортивні новини | Переглядів: 1075 | Додав: adminA | Теги: Томенко. футбольний чемпіонат СНД. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]