Чт, 2024-04-25, 18:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:14
Топ-10 медичних відкриттів 2012 року: ліки, технології і методи лікування
Інші останні Новини світу науки і технологій
Протягом 2012 року науковці по всьому світу працювали над створенням вакцин від смертельно небезпечних захворювань, розробкою нових високотехнологічних методів лікування, ефективних лікарських препаратів. Завдяки їхнім зусиллям вдалося врятувати і продовжити життя, здавалося б, безнадійним хворим. Нижче подано найвагоміші досягнення року, що минає, пише РБК.

Операція з пересадки обличчя

У Бельгії успішно провели першу в історії країни і 19-ту за рахунком у світі операцію з пересадки обличчя. Сильно понівеченому бельгійцю пересадили обличчя недавно померлого донора. Операція, яка тривала майже 20 годин, пройшла під керівництвом професора Філіпа Блондела з лікарні Гентського університету. Хірургічна бригада, що складалася з 65 фахівців з різних галузей медицини, готувалася до операції протягом трьох років. Хворому була пересаджена не тільки шкіра, а і велика кількість кісток.

Операція з пересадки всіх кінцівок

Турецькі хірурги зробили прорив в історії медицини: вони провели першу в світі операцію з пересадки чотирьох кінцівок. Надзвичайно складна процедура тривала понад 20 годин, в ній брали участь 52 лікарі університетської клініки Хаджеттепе в Анкарі.

Перша в світі вакцина від хвороби Паркінсона

Австрійська компанія AFFiRiS AG приступила до клінічних випробувань першої в світі вакцини від хвороби Паркінсона з робочою назвою PD01A. Експерименти проводяться в клініці Confraternität Privatklinik Josefstadt у Відні. За словами фахівців, нова розробка має потенціал для лікування захворювання, яке зменшує рухову і інтелектуальну активність.

Науковці виявили ген посттравматичного розладу

Співробітники медичної школи Бостонського університету та органів охорони здоров'я виявили новий ген, пов'язаний з виникненням посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Виявилося, що альфа-ROR, який відіграє важливу роль у захисті клітин від руйнівної дії стресу, може бути також залучений в розвиток ПТСР.

Біологи відкрили суперантитіло проти всіх штамів грипу

Біологи Дослідницького інституту Скріппса в Каліфорнії виявили суперантитіло CR9114 проти всіх штамів грипу, що дозволить говорити про створення універсальної вакцини від цієї недуги. За словами фахівців, це відкриття позбавить необхідності щорічної зимової вакцинації.

У США схвалений препарат для лікування лейкозу

Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA) США вперше схвалило ліки для лікування дорослих з рідкісною формою раку крові і кісткового мозку (гострий лімфобласний лейкоз з негативною філадельфійською хромосомою - ГЛЛ) - Marqibo (ін'єкція вінкристин сульфат). Препарат був оцінений у ході клінічних досліджень за участю дорослих пацієнтів, у яких розвинувся рецидив після відповідного лікування.

Науковці відкрили ген жіночого щастя

Співробітники університету Південної Флориди, Колумбійського університету і Інституту психіатрії штату Нью-Йорк виявили ген, який робить жінок щасливими. Ген МАОА регулює ферменти, які розщеплюють серотонін, дофамін та інші нейромедіатори в головному мозку ("гормони настрою", які є мішенями для антидепресантів, оскільки їхнє зниження пов'язане з депресією). Як з'ясувалося в ході дослідження, зниження експресії гена МАОА підвищує кількість моноамінів, завдяки яким нейромедіатори залишаються на високому рівні, що в свою чергу позитивно впливає на настрій.

Японці винайшли новий спосіб захисту від карієсу

Японські науковці створили надтонку плівку, якою можна покривати зуби, щоб зробити їх білішими, запобігти карієсу і знизити чутливість. Вона являє собою ультрагнучкий зносостійкий матеріал, виготовлений з гідроксиапатиту - основного мінералу кісткової тканини і твердих тканин зуба (з нього складається 97% зубної емалі і 70% зубної кістки).

Ізраїльтяни навчилися лікувати рак холодом

Хірургічне лікування раку молочної залози незабаром залишиться в минулому. На зміну йому прийде нова технологія, яка руйнує пухлину шляхом її заморозки. За словами співробітників клініки IceCure Medical в Ізраїлі, які розробили технологію, заморозка здійснюється за допомогою введення голки з рідким азотом в місце пухлини. Новоутворення заморожується до -170 градусів за Цельсієм, після 15-хвилинної процедури, яка не потребує знеболювання, вона вже не становить загрози.

Унікальні ліки від алкоголізму

Новому препарату Selincro, призначеному для боротьби з алкогольною залежністю, дали зелене світло експерти з Європейського агентства з лікарських засобів (EMA). За словами розробників засобу з данської фармацевтичної компанії Lundbeck, новинка з'явиться на полицях європейських аптек на початку 2013 р. Співробітники EMA заявили, що Selincro дозволяє скоротити обсяги споживання алкоголю дорослими людьми, які потерпають від залежності. За їхніми словами, препарат необхідно застосовувати у складі комплексної терапії, що включає також психологічні тренінги. Відомо, що він блокує дію опіоїдних рецепторів у мозку.

Раніше повідомлялося про топ-10 найважливіших наукових подій 2012: відкриття бозона Хіггса і майоранівских квазічастинок, розшифровка генома Денисовської людини, отримання нових даних про властивості нейтрино і посадка апарату Curiosity на Марс опинилися в рейтингу головних наукових досягнень 2012 року, складеному журналом Science.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1009 | Додав: adminA | Теги: медичних відкриттів 2012 року | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]