Пт, 2024-03-29, 06:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:26
Трансляція "Прямого" та перші заяви - засідання Ради Безпеки ООН
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Засідання Ради Безпеки ООН. Трансляція "Прямого" та перші заяви
26 Листопада 2018 20:00

Сьогодні, 26 листопада, Рада безпеки ООН почала екстрене засідання у зв'язку із загостренням ситуації в Керченській протоці. На порядку денному - підтримка миру і безпеки та порушення РФ кордонів.

Засідання транслює наживо "Прямий".

Засідання ООН почалося з виступу постійного представника США при ООН Ніккі Хейлі, яка виступила на підтримку суверенітету України і закликала членів Радбезу голосувати проти будь-якого рішення, яке запропонує РФ.

У Раді безпеки ООН 5 країн-членів - Франція, Нідерланди, Польща, Швеція і Велика Британія - закликали Росію звільнити захоплені українські кораблі. Про це йдеться в їх спільній заяві, оприлюдненій представництвом Франції при ООН в Нью-Йорку.

Рада Безпеки ООН заблокувала розгляд питання Росії по ситуації в Керченській затоці: "за" обговорення було 4 голоси, "проти" - 7, представники чотирьох країн утрималися.

Що обговорюється на засіданні РБ ООН

На засіданні постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі закликала Росію дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань і не чинити перешкод для проходу українських суден в Керченській протоці.

Постійний представник Великої Британії в ООН Джонатан Аллен повідомив, що Британію непокоїть стан шести поранених українців і 23-х, які були затримані РФ.

Франція на екстреному засіданні Ради безпеки в ООН звинуватила Росію в порушенні судноплавства в Азовському морі.

На екстреному засіданні Ради безпеки ООН Швеція закликала Росію дотримуватись суверенітету і територіальної цілісності України.

А Казахстан закликає обидві сторони продемонструвати максимальну стриманість, забезпечити деескалацію ситуації в Азовському та Чорному морях.

Польща засудила російську агресію та підтримала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Міжнародна реакція

Представники ряду європейських країн і США виступили із засудженням російської агресії. Так, різко відреагував на події в Азовському морі спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер. Він зазначив, що Росія протаранила український корабель, який мирно рухався до українського порту, і при цьому звинуватила в провокації Україну.

Франція вимагає негайного звільнення українських моряків та захоплених катерів Військово-Морські Сили Збройних сил України.

Президент України Петро Порошенко проінформував канцлера Німеччини Ангелу Меркель про брутальний акт агресії Росії проти України в акваторії Керченської протоки та дії України у відповідь, в тому числі запровадження режиму воєнного стану.

У своїй заяві НАТО заявило, що уважно спостерігає за ситуацією в Азовському морі і Керченській протоці і знаходиться на зв'язку з українською владою. "НАТО повністю підтримує суверенітет України та її територіальну цілісність, включаючи права на навігацію в її територіальних водах.

Раніше "Прямий" повідомляв, що зранку у неділю, 25 листопада, стало відомо про те, що катери РФ типу "Мангуст", мпк "Суздалец" здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України у Азовському морі.

А президент України Петро Порошенко підписав Указ "Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні".

Президент України Петро Порошенко буде пропонувати Верховній Раді України запровадити воєнний стан на 30 днів.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко наголосила, що введення воєнного стану не скасовує майбутні президентські вибори.

Крім того, рішення про запровадження в Україні воєнного стану не вплине на роботу банків.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 764 | Додав: adminA | Теги: засідання Ради Безпеки ООН, перші заяви | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]