Ср, 2024-04-24, 05:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:43
Трьом мовам закарпатська облрада надала особливого статусу
Інші останні Новини з регіонів України
Депутати закарпатської облради більшістю голосів ухвалили рішення про реалізацію на території області положень закону про мови. Закарпатська обласна рада визнала особливий статус угорської, румунської та русинської мов, повідомляєMukachevo.net.

За це рішення на засіданні облради 21 грудня проголосували 78 депутатів, 5 утрималися, 14 не голосували.

Йдеться про впровадження закону про засади мовної політики, однак у рішенні немає чіткого формулювання, що вищеперелічені мови стали регіональними.

У документі зазначено, що на території окремих адміністративно-територіальних одиниць області (сіл, селищ і міст), поряд з українською мовою як державною, поширені угорська, русинська та румунська мови як регіональні.

У зв'язку з цим органам місцевого самоврядування Закарпатської області рекомендовано "вживати заходів щодо реалізації на території адміністративно-територіальної одиниці положень Закону України про засади мовної політики".

Як відомо, 3 липня 2012 року Верховна Рада ухвалила скандальний закон "Про засади державної мовної політики". 9 серпня президент підписав його. Цей закон передбачає можливість застосування "регіональних" мов.

Як повідомлялося, Берегове й Берегівський район Закарпатської області у вересні надали угорській мові статусу регіональної. Також голова Шаланківської сільської ради Віктор Альохін повідомляв, що депутати Шаланківської сільської ради (Виноградівський район Закарпатської області) проголосували за надання угорській мові на території села статусу регіональної.

18 грудня Виноградівська районна рада Закарпатської області частково надала угорській мові статусу регіональної.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 932 | Додав: adminA | Теги: статусу трьом мовам, закарпатська облрада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]