Чт, 2024-04-25, 21:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:38
"Труба" надіям: НКРЕ розбиває плани РФ щодо контролю над ГТС України
Інші останні Економічні новини

Україна надала доступ до своєї газотранспортної системи (ГТС) і підземних сховищ газу приватному бізнесу - добувачам та імпортерам палива. Вчора НКРЕ прийняла відповідну постанову. Таке рішення вкрай невигідно російському "Газпрому" і фактично робить безглуздими переговори про створення двостороннього консорціуму з управління ГТС, пише "КоммерсантЪ-Украина". Однак воно вигідно бізнесу і європейським споживачам газу, упевнені учасники ринку.

Про те, що Нацкомісія держрегулювання енергетики (НКРЕ) прийняла постанову "Про врегулювання порядку доступу до газотранспортної системи", вчора повідомив голова відомства Сергій Тітенко. Документ зобов'язує оператора ГТС (компанію "Укртрансгаз") допускати до транзиту (у тому числі експорту), а також зберігання газу в підземних сховищах (ПСГ) будь-яку компанію, що володіє власним ресурсом - тобто добувачів і імпортерів палива.

"Це рішення дозволяє компаніям, які будуть видобувати газ в Україні, сподіватися на гарантований його експорт з країни "Укртрансгазом". По-суті, транзитер не зможе відмовити їм у прокачуванні газу і його зберіганні в ПСГ", - говорить директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Прийняття даного документа є зобов'язанням України перед Енергетичним співтовариством. У липні 2010 року Верховна Рада прийняла закон "Про функціонування ринку природного газу", що було одним із зобов'язань України, передбачених у спільній заяві України і Європейського союзу з модернізації ГТС. У ньому передбачався принцип рівного доступу до ГТС і ПСГ, але для остаточного врегулювання цього питання потрібна була постанова НКРЕ.

Рішення Нацкомісії посилить інтерес видобувачів до роботи на українському ринку газу, вважають у прес-службі "Лукойла". "Фактично для видобувачів це гарантія безперешкодного транспортування газу на європейські ринки", - повідомили в прес-службі компанії.

Однак у ТНК-ВР побоюються, що прийняте рішення буде мати декларативний характер. "Говорити про те, що затверджений порядок повноцінно працює, можна буде тільки після того, коли з'являться перші приклади рівного доступу до ГТС, - говорить джерело видання в ТНК-ВР. - Було б справедливо, якби піонерами в отриманні такого доступу стали компанії, які вже зараз ведуть видобуток природного газу в різних регіонах України".

Рішення вигідне і для ЄС - воно дозволяє європейським споживачам газу вести з "Газпромом" переговори про його покупку на українсько-російському кордоні, а не в країнах Євросоюзу, пояснює високопоставлене джерело в російському представництві німецької газової компанії Rurhgas.

"Це робить ГТС менш керованою в ручному режимі і не дає можливості використовувати її для того, щоб прибирати ринкових конкурентів з числа здобувачів", - констатує співрозмовник газети. В Rurhgas нагадали, що Єврокомісія домагається від Росії, правда, поки безуспішно, прийняття аналогічного закону, що дозволило б демонополізувати російський ринок газу.

На думку Марунича, затвердження принципу рівного доступу до ГТС вкрай невигідно "Газпрому", який тепер не зможе навіть в разі створення консорціуму з управління українською системою її контролювати.

"Газпром" дійсно неодноразово висловлювався проти імплементації в Україну європейської законодавчої норми про рівний доступ. Не дивно, що прийняття даної постанови співпало з досить жорсткими заявами голови російської монополії стосовно України", - зазначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

Вчора голова "Газпрому" Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром Володимиром Путіним заявив, що комерційні поставки по другий нитці газопроводу Nord Stream почнуться в жовтні 2012 року. "З введенням "Північного потоку" роль і значення України як ексклюзивної країни-транзитера російського газу до Європи, звичайно ж, пішла", - сказав Міллер. Глава російської монополії додав, що будівництво газопроводу South Stream "Газпромом" розпочнеться вже в грудні.

Як повідомлялося раніше, Україна вирішила прискорити реформу газового ринку за європейським зразком. У Міненерго раніше заявляли, що реструктуризація НАК "Нафтогаз України" буде завершена вже до початку 2012 року, в якому країна приєднається до Третього енергопакету ЄС. Низка експертів вказували, що такі заходи зроблять можливою приватизацію української газотранспортної системи (ГТС).

Україна заявляла, що має намір провести оцінку своєї ГТС для подальшого створення газотранспортного консорціуму. Київ вказував, що вважає оптимальним створення тристороннього консорціуму з паритетною участю російських і європейських компаній, що дозволить залучити кошти в модернізацію системи, підвищити її надійність і пропускну здатність.

Українська влада запевняла, що не має наміру продавати ГТС або здавати її в оренду Росії, але в процесі модернізації хоче створити саме тристоронній газотранспортний консорціум. Втім, Росію не особливо влаштовує участь Європи в консорціумі на базі української ГТС.

А 13 квітня Верховна Рада Україна прийняла закон про реформування нафтогазового комплексу. Відповідно до закону, забороняється приватизація держпідприємств, дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз Україна", які здійснюють діяльність з транспортування газу по магістральних та/або розподільними трубопроводами, а також з його зберігання в підземних газосховищах.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1011 | Додав: adminA | Теги: ГТС України, контроль, НКРЕ, РФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]