Ср, 2024-04-24, 22:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:54
Туреччина передала Україні головування в ОЧЕС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
У Стамбулі відбулася церемонія передачі Україні головування в Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС), яке офіційно розпочнеться 1 січня 2013 року, передає УНІАН.

Як повідомили в Департаменті інформаційної політики Міністерства закордонних справ України, під час засідання було підбито підсумки піврічного головування Турецької Республіки в ОЧЕС, обговорено подальші кроки на шляху зміцнення Організації та впровадження в життя оновленого Економічного порядку денного для регіону, прийнятого в ході Ювілейного Саміту ОЧЕС з нагоди 20-річчя Організації (26 червня 2012 р., м. Стамбул).

Глава МЗС України Костянтин Грищенко запевнив учасників заходу, що зусилля України в період головування будуть спрямовані на зміцнення регіональної ролі ОЧЕС.

Грищенко в загальних рисах окреслив основні пріоритети головування України в організації та запропонував ряд регіональних ініціатив, серед яких - реалізація проектів і програм регіонального значення, зокрема, Чорноморської окружної автомагістралі та морських магістралей, підписання багатосторонньої угоди щодо інтермодальних перевезень і реалізації проекту прямого вантажного поромно-залізничного сполучення та ін.

"Україна продовжить просування розвитку багатостороннього економічного співробітництва. Ця робота буде здійснюватися шляхом практичного виконання раніше затверджених рішень та укладених угод, посилення проектно-орієнтовного підходу до діяльності ОЧЕС через реалізацію проектів і програм регіонального виміру. Україна буде приділяти належну увагу сферам торгівлі та транспорту, енергетики, науки і технологій, туризму, захисту навколишнього середовища та боротьбі з організованою злочинністю", - сказав він у своєму виступі.

В.о. міністра також звернув увагу учасників на необхідність ефективної координації в оцінці екологічних проблем, виявленні регіональних цілей і завдань сталого розвитку та зазначив, що ОЧЕС повинна приділяти набагато більше уваги вирішенню проблем конкретних прибережних районів, селищ і міст.

Членами ОЧЕС у даний час є 12 країн: Азербайджан, Албанія, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Росія, Румунія, Сербія, Туреччина та Україна.

Головування України в ОЧЕС триватиме з 1 січня по 30 червня 2013 року.

Раніше Грищенко заявляв, що Україна активно буде використовувати своє головування в ОБСЄ в 2013 році для боротьби з торгівлею людьми.

Процес Чорноморського економічного співробітництва (ЧЕС) був започаткований 25 червня 1992 року з підписанням його країнами – учасницями Стамбульської декларації та Босфорської заяви. 5 червня 1998 року на Ялтинському саміті ЧЕС було укладено Статут Організації ЧЕС.

Складовими інституціями ОЧЕС є: Парламентська Асамблея (ПАЧЕС), Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР), Ділова рада (ДР ЧЕС) та Міжнародний центр чорноморських досліджень (МЦЧД). Ці органи діють згідно з принципами, викладеними у Стамбульській Декларації та Статуті ОЧЕС, і виконують свої функції відповідно до власних статутних документів.

До речі, Генеральним секретарем ПАЧЕС обрано представника України Кирила Третяка.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1263 | Додав: adminA | Теги: Україні, Туреччина, ОЧЕС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]