Пт, 2024-03-29, 12:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:01
У Європарламенті не знайшлося противників інтеграції України
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

У Європейському парламенті ніхто не виступив проти підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Голоси розділилися лише на тих, хто виступає за підписання документу без зволікання і тих, хто говорить про виконання українським урядом озвучених раніше Радою ЄС умов, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, в ході пленарного засідання Європарламенту в середу в Страсбурзі, на якому обговорювалося українське питання, представник групи Європейської народної партії, яка, як відомо, займає найбільш критичну позицію щодо подій в Україні, Елмар Брок заявив, що Європарламент "може дати чіткий сигнал".

"Цілком очевидно, що це в інтересах Європи і українського народу, щоб наші відносини поліпшувалися, ці відносини повинні зміцнюватися. Це - економічний і стратегічний інтерес народу, і ми відкриті до цієї можливості. Ми повинні показати українцям, що ми хочемо поліпшення відносин", - заявив він.

Згадавши проблеми під час виборів, знаходження у в'язниці Юлії Тимошенко, яка, на переконання Брока повинна бути звільнена, політик зазначив, що ЄС і Україна повинні співпрацювати для досягнення прогресу.

За його словами, якщо буде досягнутий прогрес щодо існуючих проблем, "ми можемо в листопаді 2013 року в Вільнюсі підписати Угоду про асоціацію".

Інший представник ЄНП Мікаель Галер також заявив, що підписання Угоди про асоціацію це - "не амбітний порядок денний, але має бути політичне бажання українського керівництва "зробити все, щоб документ був підписаний".

Представник групи соціалістів Лібор Ручок у своєму виступі підкреслив, що ще раніше Європа визнала, що Україна - європейська країна.

"Це - причина, по якій ми просуваємося вперед з Угодою про асоціацію і зоною вільної торгівлі. Але є дві проблеми, які стоять на шляху підписання", - сказав політик.

При цьому він позначив, що першою проблемою є справа Тимошенко. Другою проблемою він назвав минулі вибори, в яких "був прогрес, але й були кроки назад".

Представник консерваторів Павел Коваль закликав європейську сторону не втрачати часу.

"У цьому році не було саміту з Україною, але було два саміти з Росією. Наші партнери - це громадянське суспільство, неурядові організації, церкви. У нас немає права сказати їм "ні", і щоб вони чекали. Давайте підпишемо Угоду про асоціацію якомога швидше", - заявив політик.

Решта виступаючих також торкнулися перерахованих вище проблем і закликали українське керівництво "усунути бар'єри", які існують для підписання Угоди про асоціацію.

Нова заява прозвучала у зв'язку з проходженням до парламенту партії "Свобода". Так, представник соціалістів Крістіан Вігенін, назвав цю політичну силу вкрай націоналістичною і антисемітською, і заявив, що "будь-яка співпраця зі "Свободою" має бути виключена".

Фюле: ЄС не підпише угоду про асоціацію, якщо Україна не досягне прогресу у виконанні умов

Комісар ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Стефан Фюле каже, що ЄС не підпише угоду про асоціацію, якщо не буде достатнього прогресу у виконанні Україною умов. Про це він заявив у Страсбурзі, виступаючи у Європарламенті під час обговорення ситуації в Україні, передає УНІАН.

"Європейський Союз щирий у своєму бажанні рухатися вперед, однак навряд чи відбудеться підписання, якщо прогрес у критеріях буде недостатнім", - сказав Фюле.

Комісар висловив переконання, що така політика ЄС слугуватиме довготривалим інтересам, як ЄС, так і України.

"З одного боку, ми не ідемо на компроміс з нашими цінностями, і не встановлюємо додаткових критеріїв до України. І водночас, ми хочемо підтвердження Україною її стратегічного вибору політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС", - сказав він.

У зв’язку з цим, комісар зазначив, що мета - підписати угоду про асоціацію - не змінилася.

При цьому, Фюле підкреслив, що Україна матиме підтримку ЄС для того, щоб не звернути зі свого вибору щодо досягнення модерності та найвищих політичних і законодавчих стандартів. І в цьому, переконаний комісар, перспектива підписання угоди про асоціацію буде важливою мотивацією для Києва.

"У підсумку, м’яч чітко перебуває на полі України - якщо вона хоче відкрити рахунок до саміту "Східного партнерства", вона повинна грати добре, і постійно дивитися на годинник", - підкреслив Фюле.

Євросуд чекає від України виконання всіх умов

Європейський Союз очікує від України виконання всіх рішень Європейського суду з прав людини. Про це йдеться у зверненні Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон, яке зачитав Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле у Європарламенті в Страсбурзі у середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми очікуємо, що українська влада заявить про свої чіткі наміри виконати всі рішення ЄСПЛ", - зазначила Ештон.

Вона уточнила, що перше рішення ЄСПЛ по екс-міністрові внутрішніх справ Юрію Луценку лише підтверджує стурбованість ЄС з приводу виборчого правосуддя.

Також у ЄС сподіваються, що Київ прислухається до рекомендацій Ради Європи з приводу затриманих та надання їм необхідної медичної допомоги.

При цьому Фюле допускає, що разом з підписанням угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС може початися імплементація окремих його положень.

"Підписання може супроводжуватися початком попереднього застосування окремих частин цієї угоди", - заявив він в ході дебатів щодо ситуації в Україні.

Фюле знову зазначив, що підписання угоди залежить від того, наскільки Україна дослухається до позиції ЄС щодо необхідних змін в країні.

Як повідомлялось раніше, за словами верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президента Європейської комісії Кетрін Ештон, підписання Угоди про асоціацію може відбутися під час саміту Східного партнерства у листопаді 2013 року, якщо Україна і Євросоюз будуть здатні просуватися вперед, а також якщо Україна виправдає очікування.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1112 | Додав: nowyny | Теги: інтеграція, європарламент, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]