Пт, 2024-04-19, 01:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:00
У Києві та Україні через зношеність очисних споруд може статися техногенна катастрофа
Інші останні Надзвичайні новини
Не лише киянам, а й усій Україні загрожує техногенна та екологічна катастрофа, якщо найближчим часом не провести реконструкцію Бортницької станції аерації, стверджують працівники "Київводоканалу". Про це повідомила газета "Сегодня".

"Бортницька станція - це три блоки очищення. Три лінії очистки, які вводили в експлуатацію в різні роки, із зростанням потреби міста у воді", - розповіла Вікторія Яковлєва, радник голови правління з інформаційної політики "Київводоканалу".

Вона каже, що на сьогодні технічний стан БСА - критичний, її системи - вкрай зношені, а реконструкція найближчим часом просто необхідна.

"Якщо розглядати категорії "відмінну", "хорошу", "задовільну" і "незадовільну", то стан, напевно, вже більше незадовільний. Проблема дуже велика. І для міста, і для станції", - підтверджує слова Яковлєвої директор Бортницької станції Володимир Бражник.

За його словами, найголовніші аспекти проблеми - це максимальний знос обладнання блоків, надто першого і другого, а також - мулові поля.

"Там у нас накопичено вже понад 10 млн кубометрів опадів, і це - дуже велика проблема підприємства", - зазначає директор.

Якщо системи Бортницької станції відмовлять, жителі столиці будуть сидіти без води.

"Постачання води в місті буде мінімальне, водоспоживання буде обмежено до рівня так званої екологічної броні, стоки також не буде куди приймати - адже в нас тільки одна станція", - зазначила Яковлєва.

БСА - це справді єдина очисна споруда Києва, тоді як столиці інших держав мають по кілька подібних споруд.

"Аварія на станції загрожує Києву тим, що буде обмежено водопостачання міста. Вода подаватиметься за графіком", - додає Бражник.

Однак не тільки у Києва будуть проблеми, якщо на станції щось піде не так. У водоканалі кажуть, що відмова її систем загрожує повною екологічною катастрофою для всієї країни.

"Якщо буде заражена річка Дніпро, то це вже техногенна катастрофа. У зв'язку з тим, що Київ розташований вище за течією, вся територія України, яка використовує воду з Дніпра, потрапить під загрозу екологічного забруднення", - підкреслила Яковлєва.

При цьому, як у "Київводоканалі", так і на Бортницькій станції вважають, що станція може відмовити практично в будь-який момент.

"Ось у цьому році, в січні, була велика аварія на колекторі. Це може повторитися в будь-який момент у іншому місці", - говорить Бражник.

Необхідно реконструювати всі три блоки станції одночасно, а для цього потрібна величезна сума - 5 мільярдів гривень. Однак на даний момент немає комплексного проекту реконструкції.

"Реконструкція станції вимагає величезних витрат. Для того, щоб реконструювати таку велику станцію, потрібно, щоб був проект. Але досі повного проекту реконструкції Бортницької станції немає", - сказала Яковлєва.

Місто надати таку суму не може тому, що її просто немає в жодному міському бюджеті, вважає Яковлєва.

"Місто не потягне таких грошей. Ми вважаємо, що це має надати уряд", - каже вона.

"Тут треба вже, напевно, йти з торбами - адже необхідно 5 мільярдів гривень. Таких грошей ні в кого немає. Тому, хто буде їх давати - це важке запитання", - зазначає Володимир Бражник.

Раніше працівники "Київводоканалу" вже попереджали про те, що зношена каналізаційна мережа столиці може стати причиною техногенної катастрофи міського масштабу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 1037 | Додав: adminA | Теги: зношеність очисних споруд, Києві та Україні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]