Чт, 2024-04-18, 15:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:58
У НАТО накльовується солідний привід повоювати в Сирії
Інші останні Новини світу

Керівництво Туреччини планує звернутися по консультації в НАТО у зв'язку з обстрілами її території сирійськими військовими. Про це заявила ввечері в четвер, 19 квітня, в Парижі держсекретар США Хілларі Клінтон, передає "Інтерфакс".

"Туреччина збирається офіційно скористатися статтею 4 Вашингтонського договору, згідно з якою в НАТО проводяться консультації, якщо під загрозою опиняються політична і територіальна цілісність або безпека (однієї з країн НАТО)", - пояснила Клінтон.

Раніше на цьому тижні генсек НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що Туреччина поки що не зверталася до Альянсу з проханням про такі консультації.

Він зазначив, що Туреччина як член НАТО має право звернутися "по консультації" до Альянсу, якщо бачить загрозу своїй безпеці. Це право дають статті 4 і 5 Вашингтонського договору, які передбачають колективну оборону країн НАТО.

Десять днів тому обстрілу на сирійсько-турецькому кордоні зазнав табір сирійських біженців. Загинули щонайменше двоє людей, 15 отримали поранення. Напад стався поряд з містом Кіліс у турецькій провінції Газіантеп.

У Парижі держсекретар Хілларі Клінтон також, зокрема, зазначила, що Вашингтон виступає за запровадження більш жорстких санкцій щодо сирійської влади, щоб змусити її виконувати план врегулювання Аннана, передає ИТАР-ТАСС.

"Нам доведеться звернутися до Радбезу з приводу ухвалення резолюції відповідно до розділу 7 Статуту ООН, який передбачає санкції, заборону на виїзд за кордон, заморожування авуарів і ембарго на постачання зброї", - сказала Клінтон.

Розділ 7 Статуту передбачає вживання заходів щодо окремої країни, в разі наявності загрози миру, порушення мирної угоди або прояву актів агресії.

"Ми не хочемо, щоб виникла ситуація, за якої розгорнуті на місцевості групи (спостерігачів) самі зазнають насильства", - підкреслила держсекретар.

Загалом учасники минулої у французькій столиці наради глав МЗС 14 країн з "Групи друзів Сирії" зажадали від сирійської влади виконувати план врегулювання спецпредставника ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннана і домовилися посилити тиск на Дамаск за допомогою Ради Безпеки ООН.

"Представники держав, які зібралися тут, цілком підтримують місію Аннана, але змушені констатувати, що для неї настав критичний момент через те, що Дамаск не дотримується взятих на себе зобов'язань", - заявив глава МЗС Франції Ален Жюппе, який виступив ініціатором цієї наради.

За його словами, незважаючи на оголошене перемир'я, в Хомсі та інших містах Сирії населення "зазнає насильства з боку урядових сил".

"Опозиція виконує свої зобов'язання щодо дотримання плану Аннана, проте не можна сказати подібного про сирійський режим", - заявив глава французького МЗС. Він підкреслив, що провал плану Аннана "призведе до громадянської війни, можливо, навіть у масштабі всього регіону".

"У зв'язку з цим присутні тут держави вимагають від сирійської влади негайно покласти край будь-якому насильству відповідно до прийнятих раніше зобов'язань", - підкреслив глава французької дипломатії.

Водночас глава МЗС Франції підкреслив, що "план Аннана - остання надія на мир і це шанс, який не можна втратити". "Однак якщо він не спрацює, то ми звернемося в РБ ООН і до світової спільноти, щоб вони розглянули інші шляхи виходу з цієї жахливої трагедії", - додав Жюппе.

За його словами, "Франція та її партнери найближчим часом представлять в Радбезі новий проект резолюції, якомога жорсткіший, щоб санкціонувати відправку повноцінної місії спостерігачів".

Жюппе зазначив, що в оонівців у Сирії має бути "більше повітряних і наземних засобів пересування", щоб вони могли проконтролювати виконання умов плану врегулювання.

Французький міністр також заявив, що Париж розраховує на підтримку Москви цього проекту резолюції. "Позиція Росії, безперечно, змінилися, вона підтримала останню резолюцію, - зазначив він. - Москва надає великого значення розгортанню місії спостерігачів".

Жюппе нагадав про те, що надсилав главі МЗС РФ Сергію Лаврову запрошення на паризьку зустріч. "Формат цієї зустрічі їм не підійшов, - сказав він. - Я думаю, ми зможемо домогтися прогресу на цьому напрямі, і з боку Росії вже відбулися серйозні зміни".

У паризькій зустрічі з Сирії взяли участь 14 глав МЗС, серед яких міністри закордонних справ Єгипту, Йорданії, Катару, Марокко, Саудівської Аравії, США, ФРН.

"Група друзів Сирії" - неформальне об'єднання держав, які виступають на підтримку сирійської опозиції, яка вимагає відставки президента країни Башара Асада.

Перша зустріч у такому форматі пройшла в лютому в Тунісі і не дала відчутних результатів. Друга конференція відбулася на початку квітня в Стамбулі. Участь в ній взяли представники 73 держав і міжнародних організацій. За її підсумками було схвалено рішення створити в рамках "Групи друзів Сирії" дві робочі групи - з питань застосування санкцій проти Дамаска і з економічного відновлення та розвитку Сирії.

Сформульовані спецпредставником ООН і ЛАД пропозиції з врегулювання в Сирії припускають, насамперед, припинення всіма сторонами бойових дій та доставку гуманітарної допомоги в постраждалі внаслідок сутичок райони.

Крім того, план Аннана передбачає звільнення довільно затриманих осіб, забезпечення свободи пересування по всій країні для журналістів та дотримання свободи об'єднань та права на мирні демонстрації.

Зазначимо, що у Сирії тривають збройні сутички сил влади й опозиції, незважаючи на заяви обох сторін конфлікту про припинення вогню, заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у листі, надісланому Раді Безпеки. У зв'язку з такою ситуацією він запропонував, щоб термін місії міжнародних спостерігачів у Сирії становив три місяці, а їхня кількість - 300 людей.

Рада Безпеки ООН 14 квітня одностайно схвалила проект резолюції щодо Сирії. Проект передбачає відрядження передової групи спостерігачів на сирійські території.

Мирний план, спрямований на стабілізацію ситуації в країні, був запропонований посланцем ООН Кофі Аннаном і прийнятий обома сторонами конфлікту. Щоправда, влада залишила за собою право на "пропорційну відповідь на будь-які напади з боку озброєних терористів", а повстанці заявили, що не визнають уряду Башара Асада, тому не можуть надати жодних гарантій.

Угода про припинення бойових дій між урядовими військами Сирії та опозицією набула чинності 12 квітня вранці. Сирійські правозахисники повідомляли, що після цього кілька мирних громадян загинули внаслідок стрілянини, вчиненої проурядовими військовими формуваннями.

Водночас сирійські повстанці засумнівалися в тому, що влада країни виконуватиме умови плану мирного врегулювання конфлікту. Також стало відомо, що сирійська армія в ніч проти суботи, 14 квітня, знову почала артилерійський обстріл двох районів в центрі Хомса.

Згідно з планом мирного врегулювання Кофі Аннана, 10 квітня до півночі сирійська влада мала вивести з міст важке озброєння і війська, щоб потім протягом наступних 48 годин досягти стійкого припинення вогню з повстанцями. Сирійський уряд і опозиція повинні були припинити бої о 6-й ранку (3.00 GMT) 12 квітня.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1056 | Додав: adminA | Теги: привід повоювати, Сирії, НАТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]