Пт, 2024-04-26, 01:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:49
У Стокгольмі і Осло вручають "Нобеля". Норвегія протестує
Інші останні Новини Європейського Союзу
У шведській і норвезькій столицях сьогодні відбудеться кульмінація нобелівських урочистостей - вручення премії і святковий бенкет для лауреатів і гостей. Заходи відбудуться в день пам'яті Альфреда Нобеля, який пішов з життя 10 грудня 1896 року. Дев'ять з десяти лауреатів Нобелівської премії отримають у філармонії Стокгольма з рук короля Швеції Карла XVI Густава почесний диплом і золоту медаль з портретом засновника премії, пише ІТАР-ТАСС.

У галузі фізіології й медицини нагороди були удостоєні японець Сін'я Яманака і британець Джон Гордон, які відкрили процес перепрограмування дорослих клітин у стовбурові.

У розділі "фізика" лауреатами стали француз Серж Арош і американець Девід Вайнленд, що працюють у галузі квантової оптики і вивчають фундаментальну взаємодію між світлом та матерією. Як оголосив Нобелівський комітет при Королівській академії наук, "експерименти науковців відкрили двері для безпосереднього спостереження і керування окремими квантовими системами без їхнього руйнування".

У галузі хімії нагорода присуджена американцям Роберту Лефковіцу і Браяну Кобілці за "дослідження рецепторів G-білків", що забезпечують здатність клітин відчувати навколишнє середовище і пристосовуватися до нього.

Нобелівським лауреатом з літератури вперше в історії премії став представник Китаю. Письменник Мо Янь з "галюциногенним реалізмом об'єднує історію, казку й сучасність", йдеться в мотивації Нобелівського комітету Шведської академії.

Американці Елвін Рот і Ллойд Шеплі отримають премію Державного банку Швеції пам'яті Альфреда Нобеля "за розробку теорії стійких розподілівта практики моделювання ринків".

Премію миру, згідно із заповітом Нобеля, буде вручено в Осло. У цьому році її лауреатом став Євросоюз - за розвиток мирних ініціатив і демократії на континенті. Такий вибір був сприйнятий з ентузіазмом більшістю офіційних глав держав, але критично - багатьма політиками, громадськими діячами та простими громадянами в самому ЄС.

Відомий скептик, член Європарламенту від Великобританії Найджел Фарадж назвав рішення Нобелівського комітету в Осло дивним. "Це показує, що у норвежців є почуття гумору, - сказав він. - ЄС влаштував бідність і безробіття мільйонам своїх жителів. В останні два роки союз спричинив велику ворожість між Північною і Південною Європою".

Президент ЄС склав хайку про Нобеля

Книга великого російського письменника Льва Толстого "Війна і мир" більше, ніж будь-який інший літературний твір, вплинув на погляди голови Європейської ради Германа ван Ромпея. Про це заявив сам політик, відповідаючи на запитання кореспондента норвезької студентської газети в ході прес-конференції, яка відбулася 9 грудня в будівлі Нобелівського інституту в Осло.

"Книга, яку я читав з найбільшим інтересом, - роман "Війна і мир", що дуже підходить до сьогоднішньої теми, - з усмішкою заявив Ван Ромпей. - Заснований на контрастах текст про історію страшних наполеонівських війн, на тлі яких розгортається чудова любовна лінія П'єра Безухова і Наташі, показує нам картину життя в усьому його розмаїтті".

В ході відвідування Нобелівського інституту президент ЄС також зробив запис у книзі для почесних гостей. Ромпей, який вирізняється любов'ю до східної поетичної традиції і не соромиться публікувати власні твори, спеціально для цього випадку, перед візитом в Осло, склав класичний японський тривірш - хайку.

Причому написаний ним англійською вірш відповідав класичному правилу про число складів у рядках хайку - 5, 7 і знов 5. У перекладі українською він звучить так: "Після війни - мир / Збулася давня мрія / І бажання Нобеля".

Зачитавши вірш перед присутніми, Ван Ромпей не зміг утриматися від жарту про те, що в галузі літератури він залишається любителем - як читач, так само як і поет.

Сьогоднішня церемонія вручення Нобелівських премій - 111-та за ліком. Якщо в 2011 році її грошова складова дорівнювала 10 млн крон (близько 12 млн грн), то цьогоріч вона зменшилася до 8 млн крон (10 млн грн). Минулим літом Нобелівський фонд оголосив, що вперше за останні 60 років розмір премії "буде скорочений з причини несприятливих часів".

Починаючи з 1901 року, нагороду загалом отримали 863 людини (серед них 21 організація). Найстаршим володарем "премії премій" цього року буде 89-річний американський економіст Ллойд Шеплі, якого в ході візиту в шведську столицю супроводжує, зокрема, і його 97-річна сестра Мілдред Метьюз. Наймолодший з володарів високого звання в цьому році - 50-річний японський медик Сін'я Яманака.

В Осло відбувся марш противників присудження Нобелівської премії миру Євросоюзу

9 грудня противники присудження Нобелівської премії миру Євросоюзу пройшли маршем по центру Осло, тримаючи в руках сотні смолоскипів. До акції протесту долучися представники більш ніж 50 організацій і товариств, не згодних з рішенням Норвезького нобелівського комітету.

Улаштовувачі ходи вважають, що ЄС не заслуговує високої честі бути лауреатом премії, "серед інших причин і тому, що здійснює військові операції, проводить агресивну торговельну політику і вживає жорстких заходів щодо іммігрантів з країн Африки".

У Міжнародному бюро миру (ця організація удостоїлася почесної нагороди в 1910 році) також вказують, що члени комітету занадто далеко відходять від букви заповіту Альфреда Нобеля, який писав, що премія повинна присуджуватися "особі, яка досягла найбільших успіхів, або творила більше за інших у справі згуртування народів і скорочення чисельності діючих армій, а також за проведення мирних конгресів і привернення до них уваги".

"Якби Нобель хотів дати комітету право вільно трактувати його слова, він міг би просто вислати конверт з грошима на адресу норвезького парламенту, забезпечивши припискою "розпоряджайтеся на свій розсуд", - зазначив президент бюро Томас Магнуссон.

Крім представників бюро, що приєдналися до недільного маршу, свою солідарність з організаторами акції висловили лауреати премії миру 1976 і 1980 років - Мейрід Корріган-Магуайєр і Адольфо Перес Есківель.

Особисто вони в Осло прибути не змогли, проте в ході по засніжених бульварах Осло взяли участь політики з грецької коаліції радикальних лівих, представники норвезької партії центру, які заявили про бойкот церемонії, а також члени численних правозахисних організацій країни фіордів.

Незважаючи на те, що найактивнішу участь в організації ходи брав громадський рух "Ні ЄС", що нараховує понад 25 тисяч членів по всій Норвегії, в акції, за різними підрахунками, взяли участь від 700 до 1200 осіб.

Однак, за словами організаторів, значення має не те, скільки людей зважилися вийти на мороз грудневого вечора, а те, як широко в Європі поширений критичний погляд на діяльність і перспективи ЄС.

Акція євроскептиків, які проявили велику організованість і не були помічені в якихось порушеннях правопорядку, відбулася за добу до традиційної факельної ходи, що з року в рік 10 грудня проводиться на честь лауреатів Нобелівської премії миру, які вітають присутніх з балкона "Гранд-готелю", розташованого напроти будівлі парламенту країни фіордів (Стортингу).

Нагадаємо, 12 жовтня Нобелівська премія миру була присуджена Європейському Союзу. Премію миру ЄС отримав "за ту роль, яку він зіграв у стабілізації континенту та зміцненні братерства між націями".

30 листопада три лауреати Нобелівської премії миру, включаючи першого чорношкірого архієпископа ПАР Десмонда Туту, виступили проти рішення Нобелівського комітету присудити цю премію Євросоюзу.

Тимчасом голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Європейський Союз передасть Нобелівську премію миру в розмірі приблизно 930 тисяч євро (близько 10 млн грн) на потреби дітей, що постраждали від військових конфліктів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 998 | Додав: adminA | Теги: Стокгольмі і Осло, Нобеля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]