Сб, 2024-04-27, 06:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:15
У візовому питанні Європа помітила "обмежений" прогрес України
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

У другій доповіді Європейської комісії (ЄК) про виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму Брюссель заявляє про "деякий прогрес", досягнутий Києвом, передає "Інтерфакс-Україна".

Доповідь розділено на чотири блоки.

Перший блок присвячено питанням безпеки документів, зокрема біометричним паспортам. "Деякого прогресу було досягнуто у сфері безпеки документів", - констатує ЄК.

При цьому зазначається, що роботу над "правовою основою" для видачі біометричних паспортів не завершено, ще необхідно ухвалити план дій і програму для повного впровадження паспортів. Також не підписано закон "Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України".

Другий блок присвячено питанням нелегальної міграції та реадмісії, де зазначено, що необхідні законодавчі рамки створено, зокрема для забезпечення підготовки кодексу для боротьби з корупцією. Водночас ще необхідні додаткові зусилля для зміцнення міжвідомчої співпраці у сфері управління кордоном.

У сфері управління міграцією також відзначається ухвалення Україною "в стислі терміни законодавчої бази". "Проте необхідно вжити додаткових заходів (підзаконні акти та правила). Є деякі пропуски в розвитку національної стратегії управління міграцією", - зазначено в документі.

ЄК також констатує відповідність українського законодавства європейському у сфері надання притулку. Водночас зазначається, що "деякі важливі положення потребують змін".

У третьому блоці "Громадський порядок і безпека" зазначено, що Україна "досягла певного прогресу" в ухваленні необхідної законодавчої бази. Критичні зауваження зроблено щодо відсутності плану дій із впровадження відповідної стратегії, ухваленої ще в жовтні 2011 року, який містив би конкретні терміни, відповідальних осіб, бюджет, показники ефективності і моніторинг процесу.

Також "обмеженого прогресу" було досягнуто у сфері боротьби з корупцією, зазначає Єврокомісія.

У четвертому блоці, присвяченому питанню зовнішніх відносин і фундаментальним правам, зазначено, що Україна "досягла певного прогресу": розроблено та ухвалено низку важливих поправок до законодавства, які спрямовані на усунення невиправданих перешкод для свободи пересування в межах України. Водночас ще потрібні додаткові положення в національному законодавстві. "Нормативно-правова база також потребує перегляду, щоб забезпечити право на справедливий, неупереджений і прозорий судовий розгляд", - йдеться в оцінці.

Ще однією нерозв'язаною проблемою, на думку ЄК, є те, що Україна досі не схвалила "всеохопного антидискримінаційного законодавства з метою забезпечення ефективного захисту проти всіх форм дискримінації".

Як повідомлялося, Європейська комісія звертає увагу на відсутність прогресу України у виконанні завдань Плану дії щодо лібералізації візового режиму, про що йдеться в листі заступника голови МЗС України Павла Клімкіна, адресованому першому віце-прем'єру Андрієві Клюєву.

За його словами, європейські чиновники зафіксували відсутність прогресу в трьох напрямках: ухвалення закону, яким запроваджуються біометричні документи для виїзду за кордон, закону про створення окремого антикорупційного органу, затвердження Стратегії боротьби з дискримінацією в Україні та ухвалення окремого антидискримінаційного закону.

У МЗС розраховують, що оцінка Європейською комісією Першої фази Плану дії щодо лібералізації візового режиму між Україною і ЄС матиме збалансований позитивний характер.

Зазначимо, візове питання в Україні зараз активно обговорюється. Так, Київ сподівається на безвізовий режим з усім Євросоюзом. За словами глави українського МЗС, Україна до 2014 року зможе претендувати на безвізовий режим з ЄС.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 984 | Додав: adminA | Теги: Європа помітила обмежений прогрес У | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]