Пт, 2024-04-19, 00:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:22
Указ про відсторонення глави КСУ Олександра Тупицького підписав Володимир Зеленський
Інші останні Кримінальні новини

зеленський указ відсторонення тупицький Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького з посади судді Конституційного Суду терміном на два місяці. Про це повідомляє прес-служба ОПУ.

"Я підписую цей указ заради відновлення справедливості і вирішення конституційної кризи", — зазначив Зеленський.

Вказується, що рішення було прийнято після отримання та обробки фахівцями Офісу Президента клопотання Офісу Генерального прокурора, підписаного виконуючим обов’язки Генпрокурора, про відсторонення судді КСУ Олександра Тупицького з посади строком на два місяці.

Заступник керівника Офісу Глави держави Андрій Смирнов зазначив, що клопотання було направлено на виконання ст. 154 Кримінально-процесуального кодексу, яка передбачає, що посадові особи, призначені Президентом України, відсторонюються від посади за клопотанням прокурора, і рішення приймає Президент.

«Ніяких застережень про можливість його розгляду і прийняття відповідних рішень нами не було встановлено«, — зазначив він.

Відзначається, що на переконання фахівців в галузі конституційного права, ні Конституція України, ні закон України про Конституційний Суд не визначають особливої ​​процедури такої процесуальної дії, яким є відсторонення судді КСУ від виконання посадових обов’язків, зауважив представник Президента України в Конституційному Суді Федір Веніславський.

«Це не звільнення, це не припинення його повноважень судді, це тимчасова міра, передбачена КПК України, статтею 154. Президент України на виконання Конституції і законів України, згідно з Конституцією, видає укази. Відповідно до статті 154 особа, яке призначив на посаду Президент Україна може бути на час досудового розслідування на строк до двох місяців тимчасово відсторонено від своєї посади. тобто Президент України діє в повній відповідності зі своїми конституційними повноваженнями, усуваючи пана Тупицького з посади судді КСУ на два місяці«, — заявив Веніславський.

Відзначимо, що згідно зі статтею 149-1 Конституції України, повноваження судді Конституційного Суду України припиняються у разі:

1) закінчення терміну його повноважень;
2) досягнення нею сімдесяти років;
3) припинення громадянства України або придбання ним громадянства іншої держави;
4) набрання законної сили рішенням суду про визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим, визнання недієздатним або обмежено дієздатним;
5) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення ним злочину;
6) смерті судді Конституційного Суду України.

Ні під один із пунктів глава КСУ Олександр Тупицький не підпадає. Тому, ймовірно, рішення Зеленського було прийнято всупереч Конституції, на підставі статті 154 КПК України: «Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування або суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців».

Раніше Президент України Володимир Зеленський сьогодні скликав засідання РНБО, під час якого розглядалося питання конституційної кризи.

Нагадаємо, у Зеленського раніше заявили, що Президент може відсторонити главу КСУ Тупицького — в КСУ повідомили, що для подібних рішень немає законодавчих підстав.

Офіс Генерального прокурора зазначив, що повідомив про підозру голові Конституційного Суду України Олександру Тупицькому і направив клопотання Президенту України Володимиру Зеленському про відсторонення Тупицького з посади голови КСУ.

Як раніше повідомлялося, глава Конституційного Суду Олександр Тупицький не прийшов до Офісу Генерального прокурора в понеділок, 28 грудня, для участі в процесуальній дії. Повідомлення про підозру йому повинні надіслати поштою.

Нагадаємо, що ДБР заявляло, що розслідує низку кримінальних справ, в яких перевіряється причетність Тупицького до скоєння злочинів у складі злочинної організації. Також Державним бюро розслідувань було розпочато досудове розслідування за фактами самовільного зайняття земельної ділянки на території Криму, а також державної зради главою Конституційного суду України.

У листопаді 2020 року голова Конституційного суду України Олександр Тупицький не з’явився до Державного бюро розслідувань, де його повинні були допитати.

Також нагадаємо, що в прес-службі партії «Слуга народу» заявляли, що виклик глави КСУ до ОГП виправданий, а оприлюднені плівки дають підстави для відсторонення Олександра Тупицького з посади.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 599 | Додав: adminA | Теги: Зеленський, відсторонення глави КСУ Олександра , указ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]