Вт, 2024-04-16, 13:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:34
Україна просить світ почати активний моніторинг у Криму
Інші останні Новини з регіонів України

Міністерство закордонних справ України закликало Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ посилити свою присутність на кордонах з Росією та анексованим Кримом. Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

"Міністерство закордонних справ України офіційно надіслало ноту Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні (СММ) щодо необхідності посилення присутності СММ ОБСЄ вздовж усієї адміністративної межі з Автономною Республікою Крим та кордону України з Російською Федерацією, у тому числі тимчасово неконтрольованої ділянки українсько-російського державного кордону", - йдеться в повідомленні.

Також у МЗС закликають ОБСЄ вжити заходів для отримання Місією доcтупу до Автономної Республіки Крим "для оцінки ситуації на контрольованій російськими окупаційними силами території відповідно до Рішення №1117 Постійної Ради ОБСЄ щодо розміщення Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні".

"МЗС також звернулося з проханням до СММ, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні вжити заходів, щоб отримати доступ до затриманих окупаційною владою громадян України, зокрема Євгена Панова", - додали у зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомлялося, 10 серпня в ФСБ Росії заявили, що "запобігли скоєнню терактів" в окупованому Криму на "критично важливих об'єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова", які нібито готувало Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Також у ФСБ заявили про ліквідацію "української агентурної мережі" і затримання групи "диверсантів". Як стверджують в російській спецслужбі, "одним з організаторів припинених терактів є Панов Євген Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України, якого також затримали, і він дає свідчення".

Українська поліція відкрила кримінальне провадження за фактом викрадення громадянина України Панова.

Нагадаємо, 10 серпня російська ФСБ поширила заяву, про начебто дві спроби українських військових напасти на Крим та влаштувати там теракти, під час яких загинув військовий і боєць ФСБ, імена яких не називаються.

Слід зауважити, що жодних переконливих фото- і відеоматеріалів, що підтверджують розказане ФСБ, ті очікувано не надали. Втім, як і під час початку російської кампанії з окупації українського півострова в 2014 році.

Російські силовики назвали ім'я одного з затриманих "українських диверсантів". Ним виявився колишній водій автобуса та боєць АТО Євген Панов з Енергодару Запорізької області. Брат Панова вже заявив, що того викрали. За його словами, Євген ніколи з власної волі не поїхав би до Криму. Українська поліція вже почала розслідування за фактом викрадення.

У свою чергу російські ЗМІ написали, що більшість затриманих нібито "диверсантів" у Криму виявилися жителями півострова, а у деяких при собі були російські паспорти. Пізніше ФСБ опублікувало відео "допиту" Панова. А у МЗС РФ назвали ім'я ще одного затриманого – Андрія Захтія.

Президент Росії Володимир Путін звинуватив владу України в тому, що вона, мовляв, "переходить до терору".

Президент Петро Порошенко назвав фантазіями звинувачення на адресу українських військових у підготовці терактів у Криму.

Український Генштаб вважає заяви Росії провокацією, а секретар РНБО Олександр Турчинов – "новим етапом гібридної війни".

11 серпня президент України доручив привести в посилену бойову готовність всі підрозділи в районах адмінкордону з Кримом та на Донбасі.

Спікер Генерального штабу ЗСУ Владислав Селезньов повідомив, що російські окупаційні війська на кордоні з анексованим Кримом розгорнулися в бойові порядки і готуються до провокацій.

Радбез ООН провів закриті консультації щодо ситуації в Криму. Відреагували на загострення США та ЄC.

Зазначимо, українські ЗМІ з посиланням на поінформовані джерела повідомили, що причиною нагнітання ситуації на півострові могла стати п'яна перестрілка між військовослужбовцями ЗС РФ і прикордонною службою Федеральної служби безпеки РФ.

Нардепи: агресія Росії становить пряму загрозу світові

Керівники профільних комітетів Верховної Ради України у зв'язку з останніми подіями у Криму звернулись до голів Комітетів у закордонних справах парламентів країн-членів Європейського Союзу, США, Канади та Японії, а також Комітету у закордонних справах Європейського Парламенту щодо застосування політико-дипломатичних заходів з метою впливу на РФ. Відповідний лист з’явився на сайті українського парламенту.

"Ми змушені привертати увагу світової спільноти до надзвичайно загрозливої ситуації, яка складається у зв’язку із продовженням політичної лінії керівництва Російської Федерації, спрямованої на свідому ескалацію військової агресії проти України. Цього разу йдеться про чергову підступну провокацію, пов’язану із безпідставними звинуваченнями України у нібито спробах організувати терористичні акти на території Автономної Республіки Крим, яка є невід’ємною частиною Української держави та перебуває під тимчасовою російською окупацією", – йдеться у заяві.

Автори листа підкреслюють, що російські спецслужби вкотре вчинили злочин, викравши громадянина України з території України з метою фабрикування проти нього "доказів злочину".

"У цьому контексті хотілося б нагадати про те, що Росія продовжує утримувати більше сорока українських політичних в’язнів, які стали жертвою агресивної політики офіційного Кремля. Свідоме нагнітання напруження, порушення російськими силами Мінських домовленостей та збільшення обстрілів забороненими видами озброєнь, що підтверджується Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ, скупчення наступальних сил по всій лінії розмежування та біля кордону України, різкі заяви протягом останнього місяця російських посадовців та їхніх маріонеток на окупованих територіях – все це свідчить лише про те, що нинішнє російське керівництво не відмовилося від планів подальшої військової агресії проти України", – зазначають вони.

Крім того, як наголошує заява, російське керівництво шукає приводу для виходу з перемовин у форматі "Нормандської четвірки" та руйнації Мінського процесу. Оскільки Україна такого приводу не дає, агресор вимушений створювати його сам.

"Переконані, що подібні дії російського керівництва становлять пряму загрозу не лише Україні, а й Європі і всьому світу. Виходячи із ситуації, яка складається навколо останніх провокативних дій російського керівництва, ми закликаємо наших колег-парламентарів до негайного вжиття усіх можливих політико-дипломатичних заходів задля того, щоб вплинути на Кремль і запобігти новому витку агресії проти України, а також остаточному зриву Кремлем Мінського процесу", – підсумовується у листі.

Авторами звернення стали перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, перший заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова, голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 877 | Додав: adminA | Теги: активний моніторинг, україна, Крим, світ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]