Пт, 2024-03-29, 09:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:28
Українські олігархи заважають розвитку України - вважають експерти
Інші останні Економічні новини
Українські олігархи заважають розвитку України. Таку думку висловили провідні українські економісти під час дискусії, влаштованої журналом "Український тиждень", передає "Голос Америки".

Через олігархічний капітал українська економіка перебуває у стадії рецесії, тобто "реального падіння". Президент Центру ринкових реформ, колишній міністр економіки Володимир Лановий говорить, що українські олігархи не є підприємцями, бо вони не зацікавлені у модернізації власних підприємств, у їх перспективі. Одна з причин – спосіб, у який ці люди стали олігархами

"Наші олігархи одразу мали короткі зв’язки із чиновництвом різного рангу. Через це вони отримали можливості вільного захоплення різних підприємств без розбору. Вони до тих підприємств не мають жодного професійного відношення, не мають жодних ідей, які б вони хотіли там реалізувати", – каже Володимир Лановий.

За словами економіста, "утворившись за допомогою корупції, сьогоднішні олігархи не можуть існувати без неї". Кінцева мета діяльності багатіїв – "виведення грошей за кордон, бо тут їх нема куди вкладати". "Це позанаціональний бізнес, власники якого не цікавляться Україною", – переконаний Лановий.

Загроза для України в тому, що ніхто з олігархів не цікавиться її майбутнім. Економісти розказують, як великі підприємства банкрутують, молоді немає місця, де себе проявити, втрачається економічний, фінансовий потенціал країни.

Кандидат економічних наук, екс-заступник голови Рахункової палати Віталій Мельничук погрожує, що якщо українських олігархів не позбавити влади, то Україна з часом перетвориться на "сировинну колонію, бідну та відсталу країну".

"Український олігарх – не "рокфеллер" початку минулого століття. "Рокфеллери" будували залізниці, що на той час було найновітнішим вкладом, як сьогодні нанотехнології. А наші олігархи вкладають у сировину, і тому вони більше схожі на рабовласників Півдня США, які тримали цю ситуацію, і не допускали промислову революцію у США", – вважає Віталій Мельничук.

Досить кардинальне рішення проблеми мають представники ВО "Свобода", які нещодавно прийшли до парламенту. Представник цієї політичної сили Олександр Бондар говорить про два законопроекти, які повинні побороти олігархічний капітал.

"Перший закон про ліквідацію цих монополій. Він зробить тест на відданість сьогоднішніх олігархів ринковій економіці, які сконцентрували безліч майна в окремих галузях. Ми їм запропонуємо позбавитися майна, яке перевищує 25% на регіональних і загальноукраїнських ринках, що, до речі, заборонено антимонопольним законодавством. Якщо вони від цього відмовляться, все їх майно буде повернуто державній власності", – говорить Бондар.

Інший законопроект передбачає "добровільно-примусове" повернення усіх грошей, які знаходяться за кордоном. "Свободівець" запевняє, що найближчим часом ці ініціативи будуть зареєстровані у парламенті. А якщо вдасться реалізувати, наприклад, другий законопроект, то за перші півроку Україні будуть повернуті 50 мільярдів доларів, прогнозує Олександр Бондар.

Інші опозиційні сили – як фракція "Батьківщина" – бачать рішення проблеми у зміні влади. "Треба повернути до влади проукраїнські сили", – вважає "бютівець" Андрій Павловський.

"Олігархам байдуже до всього українського…", – зауважив він.

Зазначимо, за інформацією українських ЗМІ, за останні два роки українські банки перерахували в офшорні зони та на Кіпр астрономічну суму - 53 мільярди 397 мільйонів доларів. Частина цих грошей повертається назад в Україну у вигляді інвестицій, а частину українські олігархи витрачають на придбання предметів розкоші. Однак купують все це не в Україні і ввозити сюди не збираються, а відповідно платити податок на розкіш.

Експерт: криза може радикалізувати суспільні настрої в Україні 2013 року

У 2013 році можуть активізуватися і навіть радикалізуватися суспільні настрої. Такі прогнози висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, передає "Тиждень.ua".

На його думку, 2013 року суспільні настрої українців, політична кон’юнктура і доля уряду залежатимуть від масштабів і гостроти економічної кризи.

"Якщо масштаби і гострота економічної кризи будуть достатньо великими, це може призвести до подальшої радикалізації суспільних настроїв та проявів нових соціально-політичних конфліктів. А може відбутись і черговий сплеск політичної апатії. Якщо криза призведе до гострих соціальних конфліктів і масштабних акцій протесту, це може призвести до зміни уряду", – вважає Фесенко.

Нагадаємо, протягом 2012 року українці протестували проти закону про "язик", криміналізації наклепу та захищали результати виборів.

У світових ЗМІ 80% негативної інформації про Україну

У світових ЗМІ негативна інформація про Україну доходить до 80%. Про це розповів директор Українського інституту у Лондоні Андрій Гундер.

Він зазначив, що його інститут кожного дня проводить моніторинг публікацій в закордонних ЗМІ про Україну.

"На превеликий жаль пишуть про Україну переважно негативно. Іноді виходить навіть до 80% негативу, і 20% новин, які позитивні", - сказав Гундер.

За його словами, серед негативний характеристик, які дають Україні, це те, що вона небагата, політично нестабільна.

"Останні кадри з парламенту підтвердили, що країна політично нестабільна. В країні політичні лідери сидять в тюрмі, велика роль олігархів в державі, приголомшливі дівчата, дуже красиві, але з цим є ризики", - також повідомив він про те, в якому ключі висвітлюються події про Україну.

Він також повідомив, що окремі політичні партії, політики винаймають піар-агентства переважно з Лондону.

"Вони працюють цілеспрямовано над своїм іміджем, або над іміджем партії чи певного завдання", - сказав він.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1054 | Додав: adminA | Теги: українські олігархи заважають, експерти, України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]