Вт, 2024-04-23, 15:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

05:01
Український поет-шістдесятник Дмитро Павличко помер
Інші останні Культурні новини

У віці 93-х років помер відомий український поет Дмитро Павличко. Про це повідомив голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

Павличко помер сьогодні ввечері, про це стало відомо від його дочки. Також про смерть написала онука поета, Дана Павличко.

Павличко народився в 1929 році в Івано-Франківській області (тоді – анексована Польщею ЗУНР). Він був поетом, перекладачем, шістдесятником, громадсько-політичним діячем, автором тексту відомої української пісні "Два кольори".

Павличко був одним із найвидатніших українських перекладачів – перекладав з англійської, іспанської, італійської, французької, португальської та багатьох слов'янських мов. Завдяки Павличку вперше українською мовою з'явилося повне зібрання творів Шекспіра у шести томах.

В 2004 році Павличко отримав звання Героя України. Також він кавалер ордену князя Ярослава Мудрого ІV і V ступенів, ордену "За заслуги" ІІІ ступеня, ордену Свободи та лауреат премії Тараса Шевченка.

З 1995 до 1998 року Павличко був послом України в Словаччині, а у 1999-2002 роках – послом України в Польщі.

Також Павличко – один з авторів Декларації про державний суверенітет України та першої зовнішньополітичної доктрини самостійної держави, яка передбачала нейтральний та позаблоковий статус України. Іноді цю доктрину називають "доктриною Павличка".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 531 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]