Пт, 2024-04-19, 15:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:41
Україну про вбивство Шеремета попереджали ще у 2012 році - автор "білоруських плівок"
Інші останні Кримінальні новини

Інформацію про підготовку вбивства журналіста Павла Шеремета Україна отримала ще у 2012 році — за 4 роки до того, як це трапилося.

Про це в інтервʼю виданню «Новая газета» заявив Ігор Макар — колишній офіцер МВС Білорусі. Саме він оприлюднив записи розмови голови білоруського КДБ, який планував убивство Шеремета.

Макар записи отримав у 2012 році й тоді передав їх американським дипломатам. На запитання, чому українські спецслужби ще тоді не відреагували на інформацію про підготовку вбивства Шеремета, він відповів:

"У 2012 році Павло ще тільки збирався переїжджати в Україну. Але я знаю, що інформація була передана і в Російську Федерацію, і в Україну, і навіть у білоруське МЗС. До речі, тоді Вадим Зайцев і був знятий

Лукашенко звільнив Зайцева 9 листопада 2012 року.

Макар нагадав, що на плівках обговорювали й Олега Алкаєва — він колишній директор СІЗО № 1 у Мінську. Алкаєв разом із Шереметом написав книгу «Расстрельная команда»

Це розповідь про пенітенціарну систему Білорусі. Ця книга — перший сучасний документ про процедуру страти. Алкаєв 27 років пропрацював в органах виконання покарань та 5 з них керував групою по приведенню у виконання смертних вироків. Білорусь — єдина країна в Європі та СНД, у якій застосовується смертна кара, але з 2000 року кількість смертних вироків там поступово скорочується.

Тоді він жив у Берліні, і місцева поліція рекомендувала Алкаєву нікуди не виїжджати. Він, у свою чергу, попередив Шеремета, оскільки книгу писали разом.

Колишній офіцер МВС Білорусі зазначив, що Шеремет щільно займався розслідуванням вибуху в мінському метро в 2011 році і був подразником для диктаторського режиму Олександра Лукашенка.

4 січня брюссельське видання EUobserver і білоруські опозиційні канали опублікували аудіозаписи, які можуть свідчити про причетність білоруських спецслужб до вбивства Шеремета EUobserver: Убивство Шеремета готували білоруські спецслужби ще у 2012 році. У мережі з’явилися аудіозаписи . На цих записах звучить ймовірний голос ексочільника Комітету держбезпеки (КДБ) Білорусі Вадима Зайцева.

Записи зробив колишній заступник командира бойової групи антитерористичного підрозділу МВС Білорусі «Алмаз» Ігор Макар 11 квітня 2012 року під час інструктажу бійців спецпідрозділу «Альфа». Він передав їх американським дипломатам у 2012 році, а зараз готовий свідчити в Україні.

У МВС України вже заявили, що аудіозаписи не вплинуть на перебіг справи МВС: «Білоруські плівки» не вплинуть на статус підозрюваних у справі Шеремета Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, яких звинувачують у вбивстві Павла Шеремета. Очільник міністерства Арсен Аваков заявив, що у грудні 2020 року МВС отримало дещо більше матеріалів, ніж оприлюднено на плівках.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 659 | Додав: adminA | Теги: попередження, 2012 р, автор «білоруських плівок», україна, вбивство Шеремета | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]