Чт, 2024-03-28, 22:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:51
В океані знайшли сліди організмів, які харчувалися азотом і залізом
Інші останні Новини світу

Мільярд років тому Земля була населена організмами, здатними поглинати абсолютно неїстівні з погляду сучасного життя на Землі матеріали.

На думку вчених, до появи величезних запасів кисню на Землі функції цього елементу в живих організмах виконували інші з'єднання, зокрема метан, марганець і залізо.

На підставі аналізу глибинних донних відкладень океанологи з Державного університету штату Пенсільванія прийшли до висновку, що в "докисневий період" на Землі мешкали багато видів бактерій і мікроорганізмів, які харчувалися метаном і виділяли в процесі реакцій вуглекислий газ, передає CyberSecurity.ru.

Дослідники кажуть, що подібних анаеробних форм життя у минулому Землі було немало, але сьогодні про них можна робити висновки лише за непрямими ознаками.

За словами Емілі Біал, геолога з Пенсільванії, більше мільярда років тому океани на нашій планеті були анаеробними (тобто, не містили кисню) водоймищами, але і в них було життя. Сліди цього життя є досі - це сульфатні і сульфідні відкладення, оксиди заліза і марганцю глибоко під дном океанів.

Далекі родичі тих екзотичних форм життя існують і в наші дні. Так група маловивчених бактерій Consortia використовує сульфати для перетворення метану на енергію.

Також дослідники з Пенсільванії виявили в Тихому океані невідомі мікроби, які використовують з'єднання азоту і воду для конвертації їх в енергію. Як перші, так і другі форми життя взагалі не потребують кисню, світла і практично не вимагають тепла.

"Ми припускаємо, що мільярд років тому організми використовували як основні допоміжні з'єднання для окислення марганець і залізо. На жаль, на сьогодні майже немає таких організмів", - говорить Біал.

Дослідники говорять, що в глибинних донних відкладеннях Тихого і Атлантичного океанів є залишкові сліди реакцій конвертації метану в Со2 і реакції ці були здійсненені саме живими організмами, а не якимись геологічними процесами на планеті.

Зараз дослідники намагаються здійснити огорожі донного грунту в 40 км. від побережжя Каліфорнії на глибині більше 800 метрів і Тихому океані. Тут дослідники виявили шляхом сканування і ехолокації дуже великі метанові і вуглекислі пласти.

За припущенням фахівців, цей регіон близько мільярда років тому міг бути своєрідним оазисом простих форм життя, які поїдали метан, виводячи Co2.

Крім того, учені припускають, що на нашій планеті є безліч таких оазисів. У каліфорнійському "оазисі" знайдена маса з'єднань на базі ізотопу вуглецю-13 - даний ізотоп в умовах Землі здатні виробляти тільки живі організми.

Відзначимо, раніше в океані виявили гігантських амеб, здатних поглинати свинець, уран і ртуть.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1031 | Додав: adminA | Теги: які харчувалися азотом і залізом, океані, сліди організмів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]