Чт, 2024-03-28, 22:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:07
Відбулася закрита прем'єра фільму Анджеліни Джолі про балканську війну у Сараєві
Інші останні Новини світу

Закрита прем'єра фільму відомої голлівудської актриси Анджеліни Джолі "В краю крові і меду" відбулася в ніч проти 15 лютого в столиці Боснії і Герцеговини (БіГ) Сараєво, передає РИА "Новости".

Картина була показана в льодовому палаці імені Хуана Антоніо Самаранча, в якому раніше проходили змагання в рамках зимової Олімпіади 1984 року.

Коли фільм закінчився, глядачі влаштували бурхливу овацію. Авторка картини Джолі звернулася до глядацької аудиторії, яка налічувала п'ять тисяч осіб, сербською мовою. "Мені було дуже важливо поділитися цим з вами", - сказала вона.

14 лютого Джолі прибула до Сараєва разом зі своїм цивільним чоловіком, актором Голлівуда Бредом Піттом, а також з рядом артистів, що зіграли в картині "В краю крові і меду". Цей фільм став дебютом Джолі як режисера і сценариста.

На прем'єру картини в Сараєво були запрошені лише члени Асоціації жертв війни в БіГ. При цьому повідомлялося, що сама Джолі купила 2,1 тисячі квитків своїм коштом і як жест доброї волі віддала їх жертвам бойових дій.

Фільм "В краю крові і меду" оповідає про громадянську війну в БіГ. У картині йдеться про ув'язнену концентраційного табору мусульманку Алю, яка піддається сексуальному насильству з боку сербів, які охороняють її.

Один з охоронців впізнає в Алі свою наречену-мусульманку, з якою він зустрічався до війни. Фільм знімався на території Угорщини через неоднозначне до нього ставлення в Боснії і Герцеговині та Сербії.

Фільм викликав також суперечливі оцінки в різних регіонах БіГ. Так, у Республіці Сербській (РС) - однієї з двох складових частин Боснії та Герцеговини - фільм показувати не будуть. Володимир Левар, директор кінотеатру "Палас", єдиного в столиці РС, місті Баня-Лука, назвав фільм "сміттям".

Раніше за заборону показувати "В краю крові і меду" в РС виступив голова асоціації сербів - колишніх ув'язнених боснійських концтаборів Браніслав Джукич.

Він заявив, що в картині "показана брехня", додавши, що фільм виставляє сербські сили єдиною стороною, яка чинила сексуальне насильство над мирними жителями в ході війни в БіГ у 1992-1995 роках. Сама Джолі критику на свою адресу за сюжет картини відкидає.

На прес-конференції, яка відбулася в Сараєво перед показом фільму, одна журналістка запитала Джолі, чи стосуються відомості про 50 тисяч жінок, зґвалтованих у БіГ під час громадянської війни, тільки мусульманок, чи й жінок інших національностей. "Це відомості ООН, і стосуються вони всіх жінок. Це число часто використовують в політичних цілях, проте я знаю, що їх (зґвалтованих) набагато більше", - сказала Джолі у відповідь.

У БіГ проживає більше мільйона сербів, що становить приблизно чверть усього населення країни. Боснійські серби живуть переважно на території Республіки Сербської, яка поряд з мусульмано-хорватською Федерацією Боснії і Герцеговини є однією з двох частин БіГ.

Боснія і Герцеговина оголосила в 1992 році про вихід зі складу Соціалістичної Федеративної Республіки Югославії, після чого в республіці почалася війна з участю боснійських мусульман (босняків), сербів і хорватів, яка тривала до 1995 року.

Достеменну кількість жертв конфлікту офіційно не встановлено. За оцінками незалежних експертів, в Боснії і Герцеговині загинули близько 100 000 осіб, а в ході війни всі протиборчі сторони чинили одні проти одних військові злочини і злочини проти людяності.

Зазначимо, що дебютна стрічка Джолі раніше опинилася в центрі скандалу. Голлівудську зірку, яка вперше виступила в ролі режисера, сценариста і продюсера, звинуватили в плагіаті.

Своєю назвою стрічка Джолі зобов'язана популярній теорії, що топонім "Балкани" утворений від турецьких слів "бал" (мед) і "кан" (кров). Утім, реальна етимологія не така романтична - "балкан" по-турецьки означає "гірське пасмо, поросле лісами".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1174 | Додав: adminA | Теги: Відбулася закрита прем'єра фільму А | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]