Чт, 2024-04-25, 03:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:21
Відмовляється від російської мови у школах одна з країн Балтії
Інші останні Новини Європейського Союзу

В Естонії планують до 2035 року відмовитися від викладання у школах російською мовою. Усі предмети в навчальних закладах вестимуть тільки державною. Перехід на навчання у школах лише естонською здійснюватимуть у межах розробленого «Плану розвитку естонської мови», який охоплює період з 2021 по 2035 роки.

Одним із пунктів плану є перехід до 2035 року на освіту естонською мовою. Зокрема, навчання в школах і дитячих садках, які фінансуються державою та місцевими самоврядуванням, повинні вести тільки державною мовою.

За словами міністерки освіти та науки Естонії Лійни Керсни, у російськомовних школах навчання естонською мовою буде збільшене спершу до 40%, потім до 60% і до 75% у 2035 році.

Це пов’язано з тим, що 25% навчання у школах Естонії ведуть іноземними мовами. “Тому ми говоримо, що викладання предметів має проводитися переважно естонською, а решта – іноземною мовою», – пояснила вона.

Наразі у країні приблизно 14% усіх шкіл – російськомовні. Влада хоче, щоб у них крок за кроком все більше предметів викладали естонською мовою.

Керсна додала, що у російських школах бракує фахівців, які б могли проводити заняття естонською мовою. Тому держава збільшила замовлення для університетів з підготовки нових педагогів.

Бажання естонської влади вести навчання у школах лише державною мовою викликало спротив у захисників російських шкіл в Естонії. Вони вже навіть звернулись до Верховного комісара ОБСЄ з прав національних меншин. Противники ідеї запропонували повернути до Естонії та Латвії постійні місії ОБСЄ для здійснення на місці моніторингу ситуації з освітою російською мовою.

Раніше ЗМІ писали, що відомий російський телеведучий і спортивний коментатор Дмитро Губернієв потрапив до списку осіб, які загрожують національній безпеці України. До переліку його ім’я внесло Міністерство культури та інформаційної політики України за поданням Служби безпеки України.

В ході опитування, які іноземні мови українці вважають найбільш необхідними, російська не потрапила навіть до першої п’ятірки.

16 липня набувають чинності норми мовного закону, що регулюють використання державної мови на культурних заходах.

Глава Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сіярто з трибуни ПАРЄ закликав країни-члени Ради Європи надати представникам угорської меншини право використовувати свою мову в культурі, освіті та державному управлінні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 549 | Додав: adminA | Теги: Балтія, країна, російська мова, школа | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]