Пт, 2024-04-26, 21:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

06:12
Відомий музей ухвалив остаточне рішення - Рєпін та Айвазовський – українці
Інші останні Українці в світі

російські окупанти вивезли з Херсонського художнього музею п'ять фур і два шкільні автобуси унікальних експонатів, а Музей мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку визнав українськими художниками Іллю Рєпіна та Івана Айвазовського. Про це повідомила журналістка, історик мистецтва Оксана Семенік.

Вона поділилася відповідними даними, які з'явилися у підписах до картин обох художників на сайті музею.

Біля портрета письменника Всеволода Гаршина вже наголошено, що це робота українця Іллі Рєпіна.

Сам Рєпін народився 1844 року в слободі Осинівка біля Чугуєва Харківської губернії. Він навчався у Петербурзькій академії мистецтв і писав свої полотна у російській імперії.

Також українським художником, який народився у Феодосії у 1817 році, у Метрополітені визнали і "мариніста" Івана Айвазовського.

Біля картини "Корабель у місячному світлі" зазначається, що її автор - українець.

"Музей Метрополітен цього тижня взяв і визнав Рєпіна, Айвазовського та Куїнджі українськими художниками. І перейменував картину Дега "російські танцівниці" на "Танцівниці в українському вбранні". Змінити назву майже рік тому просила і художниця Маріам Наєм, але в музеї не відреагували, на відміну від Лондонської національної галереї. Це суттєве зрушення у світі візуального мистецтва на нашу користь, і в цьому величезна заслуга Оксани Семеник, яка протягом двох місяців просто виїдала цьому музею мозок - писала повідомлення в твіттері, тегала їх, просила тегати інших і писати листи з поясненнями, чому у них все неправильно підписано. А також інших фахівців, які зібралися разом і переламали цю ситуацію", - прокоментувала ситуацію арт-оглядач Олена Чиченіна.

Водночас, незважаючи на очевидний прогрес, світові фахівці з візуального мистецтва й надалі будуть тяжко йти на визнання українських художників українцями. Бо впродовж життя вони знали, що це все російське, вивчали це в університетах, писали статті та наукові роботи, спираючись на ці уявлення. Раптом виявляється, що все це – "bullshit", - наголосила вона.

Але ситуація з "Метрополітеном" має запустити певний автоматичний процес. "Тому що в таких історіях варто достукатися до когось авторитетного, а з іншими вже буде трохи легше", - впевнена Олена Чиченіна.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 815 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]