Чт, 2024-03-28, 21:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:09
Вирок Луценка: суд визнав винним екс-міністра за епізодом з водієм
Інші останні Політичні новини

Печерський районний суд Києва сьогодні почав оголошення вироку екс-міністру внутрішніх справ України Юрієві Луценку. Вирок зачитує головуючий суддя Сергій Вовк. Вирок Луценка містить приблизно 100 сторінок паперу формату А4, повідомляє джерело "Українських Новин".

Суд встановив, що Луценко винний у незаконному виділенні квартири екс-водію Леоніду Приступлюку. Також суд визнав достатньою кількість доказів, які доводять провину Луценка в частині присвоєння державних коштів у змові з Приступлюком.

Колишнього чиновника у залі суду розмістили в "клітці". У залі зібралися понад 60 журналістів, брат Луценка Сергій та його дружина Ірина, адвокати.

Ті журналісти, які стоять біля дверей зали засідань, зазначають, що оголошення вироку, що його зачитує головуючий у процесі суддя Сергій Вовк, зовсім не чути.

Перед початком засідання фотографи ледь не зчинили бійку за зручне місце для зйомки (зала суду дуже маленька), але Юрій Луценко намагався їх заспокоїти. "Шановні, вам ще цілий день стояти тут", - сказав він.

Присутні у залі журналісти, соратники та родичі екс-міністра слухають вирок стоячи. Юрій Луценко спілкується зі своєю дружиною та періодично коментує окремі моменти свого вироку, який читається суддями по черзі. При цьому старший син Луценка, Олександр, скромно стоїть у суді у натовпі журналістів, та фотографує все, що відбувається, на iPhone.

Тим часом, біля будівлі Печерського районного суду Києва мітингують кілька десятків прихильників "Народної самооборони" і "Батьківщини", скандуючи "Юрі - волю!". Також вони тримають в руках плакат "Вчора – Юлю, сьогодні – Юру, а завтра тебе не буде кому захищати", передає ТСН.ua.

Більшість журналістів не змогла потрапити до зали засідань, оскільки та дуже маленька. Оголошення вироку мали транслювати "5 канал", канал ТВі та сайт партії "Народна самооборона". Однак українським телеканалам не дозволили транслювати в прямому ефірі оголошення вироку Луценку, повідомили журналісти телеканалів. Тим часом інтернет-ресурс "Народної самооборони" відкривається проблематично і трансляції на ньому теж немає.

Враховуючи анонсування прямої трансляції на сайті "Народної самооборони" за кілька днів до судового засідання, прес-служба партії припускала, що сайт був спеціально "завалений", щоб виключити трансляцію вироку Юрію Луценку", - повідомили кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ в прес-службі партії.

Крім того, в прес-службі додали, що судовий зал розділений огорожею, що створює технічні проблеми для телеканалів, щоб організувати пряму трансляцію.

Пізніше стало відомо, що керівництво Печерського районного суду м. Києва не дозволило "5 каналу" та ТВі здійснювати, як планувалося, пряму трансляцію виголошення вироку екс-міністра внутрішніх справ України Юрію Луценку. Про це журналістам повідомили колеги з зазначених телеканалів, зауваживши, зокрема, що кабелі від пересувних телестанцій вже були протягнуті, але міліція, яка здійснює охорону приміщення суду, заборонила їх підключати, посилаючись на рішення голови суду Інни Отрош.

Екс-голова МВС України звинувачується у перевищенні службових повноважень та заволодінні майном в особливо великих розмірах. Суть звинувачень зводиться до того, що Луценко, коли був міністром внутрішніх справ, нібито сприяв нарахуванню незаконної пенсії своєму водієві Леоніду Приступлюку, наданню йому житла, а також зарахуванню його в департамент оперативної служби.

Також Генеральна прокуратура звинувачує екс-голову МВС у нецільовому використанні бюджетних коштів на святкування Дня міліції в Національному палаці "Україна" в 2008-2009 році.

Ще один епізод звинувачення екс-міністру стосується візування продовження оперативно-розшукової справи щодо водія колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка в рамках розслідування справи про отруєння на той час кандидата в президенти Віктора Ющенка. Цей епізод звинувачення суд виділив в окреме провадження, і його будуть розглядати як окрему справу з подальшим винесенням судового рішення.

Луценко неодноразово заявляв, що не визнає за собою провини в інкримінованих йому порушеннях і підкреслював, що жодне з висунутих йому звинувачень доведено не було. Виступаючи на судових дебатах, він заявив: "Я не потребую жалості і нічого не прошу навіть у суду... Так, я не каюсь, я не бачу жодного злочину, які б я вчинив. Мені немає за що каятися".

Водночас сторона звинувачення в суді попросила визнати Луценка винним у скоєнні інкримінованих йому злочинів і призначити покарання у вигляді 4 років і 6 місяців позбавлення волі (за поглинанням меншого покарання більшим за кожним епізодом) з конфіскацією майна. Прокурор також ініціює присудження Луценкові штрафу в розмірі 293 тис грн, на 3 роки позбавити його права обіймати посади, а також позбавити звання службовця.

Якщо суд підтримає ініціативу держобвинувачення, то екс-міністр перебуватиме у в'язниці 3 роки і 4 місяці, бо термін покарання враховує перебування екс-міністра під арештом у СІЗО протягом 1 року і 2 місяців, тож у відбування терміну покарання входить і цей період.

Що стосується колишнього водія екс-міністра Леоніда Приступлюка, то прокуратура просить йому покарання у вигляді 3 років позбавлення волі умовно.

Луценка затримали 26 грудня 2010 року. Екс-міністру висунули звинувачення в скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб) та ч.3 ст.365 КК України (перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки).

У Луценка зневірилися в дивах і чекають реального терміну, а не умовного

Захист екс-міністра внутрішніх справ розраховував, що Юрій Луценко отримає умовний термін, проте тепер схиляється до того, що термін буде реальним. Про це повідомив журналістам адвокат екс-міністра Олексій Баганець.

"У нас з'явилася надія на умовний вирок, особливо коли в суботу послухали відповіді президента на запитання журналістів трьох телеканалів... Проте, судячи з того, скільки сьогодні нагнали "Беркута", швидше за все, покарання буде реальним", - сказав Баганець у залі суду перед початком засідання, передає LB.ua.

Сам Луценко трохи нервує. Тим не менш, перед початком засідання він запевнив журналістів, що у нього "настрій нормальний, збалансований". Луценко додав, що він "відчуває, думає і робить одне і те ж з часів Майдану".

Водночас брат колишнього міністра внутрішніх справ України Сергій Луценко розраховує, що Печерський районний суд Києва винесе виправдальний вирок Юрію Луценку, передає УНІАН.

"Ми чекаємо на виправдувальний вирок, бо жоден свідок не дав у суді показів, що підтверджують його провину. Хоча ми розуміємо, що суди в Україні мають суто політичний характер", - сказав Сергій Луценко.

Суд визнав Луценка винним у привласненні коштів у змові з екс-водієм. Луценко не чекає виправдувального вироку

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко не сподівається на виправдувальний вирок суду. Про це він заявив під час "технічної перерви", оголошеної в Печерському райсуді Києві на 20 хвилин, повідомляє "Українська правда".

"Я думаю, що вирок буде таким, як замовили, – тобто 4,5 роки з конфіскацією (майна)", - заявив обвинувачуваний екс-голова МВС.

Луценко назвав замовника: "Це Віктор Янукович", цитує екс-міністра прес-служба його партії.

Перед цим судді завершили зачитувати перший епізод у справі Луценка, зокрема щодо працевлаштування водія Луценка Леоніда Приступлюка на роботу в МВС.

За словами одного з адвокатів Луценка Ігоря Фоміна, суд визнав достатньою кількість доказів, які, за твердженням обвинувачення, доводять провину Луценка в частині присвоєння державних коштів у змові з Приступлюком. Фомін прогнозує, що вирок його підзахисному буде остаточно оголошено приблизно через 2-3 години.

Окрім того, нардеп Володимир Ар'єв говорив з адвокатом Олексієм Баганцем. "Йому чутно що бурмочуть під ніс судді. Баганець каже що судді зачитують, фактично, обвинувачувальний вирок прокурорів. Немає посилань на слова свідків про невинуватість Луценка. Прогнози щодо вироку невтішні", - повідомив він на своїй сторінці у Facebook.

Суддя Вовк оголосив технічну перерву на прохання екс-міністра внутрішніх справ. Як припускають правозахисники, технічну перерву оголошено для того, щоб Луценко зміг прийняти ліки.

Суд встановив, що Луценко винний у незаконному виділенні квартири екс-водію. Після цього судді перейшли до епізоду про відзначення Дня міліції.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1127 | Додав: adminA | Теги: Вирок Луценка: суд визнав винним ек | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]