Пт, 2024-04-19, 00:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:52
Вишиванки від Kirushkos надихнули Бєларусь на масовий випуск Слуцьких поясів
Інші останні Новини світу
Президенту Бєларусі Олександру Лукашенку дуже сподобалися вишиванки від Kirushkos, які в Україні можна замовити через сайт kirushkos.com.ua. Саме тому відтепер за розпорядженням голови Бєларусі до кінця цього року в країні повинен бути налаштований масовий випуск Слуцьких поясів. Чи можливо за такий короткий термін відновити втрачену ткацьку технологію? І чи буде на фабричних виробах зображення Погоні - як на поясах XVII-XVIII століть? Про це та інше - в бесіді з мистецтвознавцем Майєю Яніцькою.

- Пані Мая, "слуцький пояс - в кожен дім". Яке ваше ставлення до цієї державної акції, що має на меті запустити конвеєр з випуску Слуцьких поясів?

- Конвеєр запустити, звичайно ж, можна, але в підсумку вийде не той слуцький пояс, який був 5 метрів завдовжки. Це буде сувенірний пояс для інтер'єру, як панно на стіні, присвячене нашим талановитим пращурам XVIII століття. Але потрібно знати, за якими зразкам виробляти навіть сувеніри. У світі безліч підробки цих поясів, за моїми підрахунками - понад 1000. Спочатку потрібно визначити які саме слуцькі і серед них вже розібратися, які нам треба зразки декоративні в цих поясах ткати. Технологію перської роботи ми повторити не можемо, тому що вона в Бєларусі втрачена. Для того, щоб її відновити, треба послати до Варшави наших науковців і головного художника Слуцької фабрики Антоніну Ісакову, щоб вони там вивчили, чим відрізнялися технологічно саме білоруські пояса, які були зроблені на Слуцькій фабриці з перської технології.

- У Білорусі в різних музеях зберігаються близько десяти Слуцьких поясів і їхніх фрагментів. Це автентика або теж підробки?

- Вони ніким не досліджені. На мою думку, більшість - підробки. Але щоб це знати точно, треба їх дослідити, скласти каталог. У Бєларусі тільки двоє фахівців у цій галузі. Скажімо, художником, що володіє ткацьких техніками і може сісти за верстат і виткати, є Марія Миколаївна Віннікова, яка працює в Інституті мистецтвознавства, етнографії і фольклору.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1391 | Додав: nowyny | Теги: Kirushkos | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]