Сб, 2024-04-20, 16:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:19
Виступили проти повернення Росії до G7 ЄС, Британія та Канада
Інші останні Новини Європейського Союзу

ЄС, Британія та Канада виступили проти повернення Росії до G7

Пропозиція Дональда Трампа розширити G7 до G11, включивши туди Росію, Австралію, Південну Корею та Індію, викликало категоричне несприйняття у ЄС, Великій Британії та Канаді. Ці країни виступили проти повернення Росії до «Великої сімки», повідомляє Голос Америки.

«Росію виключили з G7 після того, як вона кілька років тому вторглася у Крим, і вона залишається поза G7, бо продовжувала зневажати й демонстративно відкидати міжнародні правила та норми, і вона буде залишатися за межами й далі», – зазначив на прес-конференції прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

У  свою чергу в Лондоні виявили готовність накласти вето на будь-яку пропозицію, яка дозволяла б відновлення участі Росії в організації: «Ми поглянемо на подробиці пропозицій США. Зазвичай країна, яка головує в організації, запрошує на зібрання інших керівників у якості гостей саміту. Росію усунули з групи країн G7 після того, як вона анексувала Крим, і ми ще не бачили свідчень змін її поведінки, які б виправдовували її повернення… Ми не підтримуємо відновлення її у якості члена групи», – сказав речник британського прем’єр міністра Бориса Джонсон.

Так само проти повернення Росії до G7 виступили в ЄС. До заяв Британії та Канади долучився Жозеп Боррель, посадовець Європейського Союзу, який відповідає за зовнішні відносини і безпеку. «G7 не може перетворитися на G8… допоки Росія не змінить свій курс. Досі цього не відбулося», – заявив він. Боррель зауважив, що хоча Сполучені Штати зараз головують у «Великій сімці», і президент Трамп як господар саміту може запрошувати різних гостей, проте Білий дім не може змінювати формат організації без згоди усіх інших членів.

Хоч Євросоюз не є офіційним членом «сімки», але очільники керівних органів ЄС: президенти Європейської ради і Європейської комісії як гості регулярно беруть участь у самітах «Великої сімки».

Нагадаємо, Дональд Трамп, оголосивши перенесення саміту через пандемію COVID-19, висловився за проведення зустрічі у вересні. Він назвав G7 «застарілою групою країн» і додав, що запросить керівників Австралії, Росії, Південної Кореї та Індії на наступний саміт. Раніше Дональд Трамп неодноразово виявляв бажання залучати Москву до міжнародних зустрічей. 2018 року Трамп сказав, що на його думку повернення Росії до G7 було б здобутком.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 661 | Додав: adminA | Теги: ЄС, РФ, G7, Британія та Канада | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]