Пт, 2024-04-19, 20:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:06
Влада України сама наставила бар'єрів для зовнішніх інвесторів
Інші останні Економічні новини

Основними перешкодами на шляху поліпшення інвестиційного клімату в Україні є корупція, судова і податкова системи, адміністративні бар'єри.

Такі дані отримані в результаті дослідження серед керівників американських, європейських і українських компаній-інвесторів щодо оцінки якості інвестиційного клімату та рівня інвестиційної активності в Україні, проведеного в квітні 2012 року компанією Research & Branding Group з ініціативи Державної податкової служби України, передає "Укрінформ".

Згідно з даними опитування, "4,5% інвесторів схильні оцінювати інвестиційний клімат в Україні як хороший; 8,3% стверджують, що інвестиційний клімат в Україні дуже поганий, ще 35,5% оцінюють його як близький до дуже поганого", відзначають у компанії.

У той же час близько 50% інвесторів оцінюють інвестиційний клімат в Україні як нейтральний.

На позитивну динаміку якості інвестиційного клімату в Україні протягом останніх 6 місяців вказують 12,8% інвесторів.

Більше половини стверджує, що інвестиційний клімат в Україні протягом останнього півріччя залишався незмінним, понад третини інвесторів вважають, що інвестиційний клімат в Україні за останні 6 місяців значно погіршився.

П'ята частина інвесторів очікує поліпшення інвестиційного клімату в найближчі півроку. Близько третини вважають, що інвестиційний клімат в Україні в наступні півроку погіршиться. Проте більшість інвесторів (51,7%) не очікують якихось змін в інвестиційному кліматі України.

В оцінці економічної політики влади України думки інвесторів розділилися майже порівну - третина вказує на те, що економічна політика влади не відповідає нинішнім реаліям світової економічної ситуації, 39% інвесторів вважають, що економічна політика влади наскільки відповідає, настільки і не відповідає реаліям світової економічної ситуації, 27,9% - стверджують, що швидше або повністю відповідає.

Понад 60% керівників компаній-інвесторів зазначили, що зміни в інвестиційному кліматі в Україні залежать від світової економічної ситуації.

"На думку керівників підприємств-інвесторів, для того щоб компанії активно інвестували в Україну, необхідно продовжити боротьбу з корупцією, поліпшити податкову систему, реформувати судову систему, усунути адміністративні бар'єри", - йдеться в повідомленні Research & Branding Group.

Нагадаємо, наприкінці 2011 року рівень привабливості України для іноземних інвесторів впав до рекордно низького рівня - навіть у кризовому 2009-му цей показник був кращим. Про це свідчило опитування підприємців, що проводиться "Європейською бізнес асоціацією". Бізнесмени скаржаться на вибірковість дій влади, посилення бюрократичного гніту і більшання рейдерських захоплень, але сподіваються, що під тиском суспільства в уряді все ж будуть змушені виправляти свої помилки.

Ці висновки підтверджуються останнім рейтингом світової конкурентоспроможності, складеним Світовим економічним форумом (WEF). Україна посіла у ньому 89-те місце, погіршивши за рік свою позицію на 7 пунктів.

Утім, в уряді з цими оцінками не погоджуються. В ході Третього Міжнародного інвестфоруму "Державно-приватне партнерство в контексті нової економічної політики України" в Донецьку перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що в Україні склався найсприятливіший інвестиційний клімат за всі роки незалежності.

А нещодавно президент Віктор Янукович запевнив інвесторів, що приватна власність в Україні є недоторканною. "На території України до іноземних інвесторів застосовується національний режим інвестиційної діяльності. Іноземні інвестиції в Україні не підлягають націоналізації", - сказав президент.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1030 | Додав: admin | Теги: зовнішні інвестори, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]