Пт, 2024-04-26, 21:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

04:28
Взяла курс на більшу незалежність від москви та засудила війну проти України литовська православна церква
Інші останні Релігійні новини

Литовська православна церква засудила війну росії проти України та підтвердила курс на збільшення незалежності від московської патріархії.

Про це повідомляється на сайті Віленсько-Литовської єпархії.

Під час загальних зборів Литовської ПЦ у Вільнюсі представники всіх рівнів — єпископи, духовенство та миряни — засудили війну проти України. Зокрема, предстоятель церкви — митрополит Віленський та Литовський Інокентій (Васильєв).

Також збори підтвердили курс на здобуття більшої церковної незалежності та прийняли відповідне звернення до Священного Синоду російської православної церкви.

«Принципова позиція Литовської православної церкви полягає в тому, що церковний статус має бути приведений у відповідність до реального стану речей», — пояснили в Литовській ПЦ.

Раніше митрополит Інокентій звернувся до Синоду рпц з клопотанням про надання Литовській православній архієпископії статусу самоврядної церкви.

«Через канонічний зв’язок з Московським Патріархатом Литовська православна архієпископія з’єднується з усією повнотою Православної Церкви. Цей зв’язок є виключно канонічним і аж ніяк не перешкоджає церковній самостійності», — додали в Литовській ПЦ.

Нагадаємо, у травні прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте написала листа до Вселенського патріарха Варфоломія I про підтримку православних християн Литви, які хочуть відокремитися від московського патріархату.

А в сусідній Латвії парламент у терміновому порядку вивів Латвійську православну церкву з-під влади московського патріархату. Закон встановлює порядок утвердження та усунення митрополита, архієпископів та єпископів. Водночас ці юридичні зміни не вплинуть на канонічні питання.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 477 | Додав: adminA | Теги: війна, литовська православна церква, україна, РФ, Незалежність | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]